Eerste hulp bij PDA

Eerste hulp bij PDA-autisme

Het licht in je hoofd is aan gegaan. Je hebt je lightbulb moment gehad. Je herkent je kind in het PDA-gedragsprofiel. Eindelijk heb je gevonden wat er aan de hand kan zijn. En nu? Waar ga je beginnen, welke boek moet je het eerste lezen? Welke informatie heb je het eerste nodig? Waar vind je hoe je dit aan moet pakken? Tijd voor eerste hulp bij PDA.

Waar begin je?

Als je hebt ontdekt dat je kind in het PDA-profiel past heb je vaak al een hele reis achter de rug. Vaak een reis waarbij je van alles hebt geprobeerd, maar waarbij weinig tot niets werkte. Net als bij alles is er, als je eenmaal gaat zoeken, ook over PDA veel informatie te vinden online. Zeker in het Engels.

Maar als ouder van een PDA-kind is je tijd beperkt. Dus is het belangrijk om te weten waar je kunt beginnen. Want leren over PDA is ook leren over een andere manier van opvoeden. Daarom zet ik hier een aantal stappen neer waarmee jij je PDA-reis kunt beginnen.

Lotgenoten

Als er iets is wat ik geleerd heb van alle gesprekken die ik met ouders heb gevoerd, dan is het dat een PDA-reis een hele eenzame reis is. Het is ook een moeilijke reis dus het is belangrijk dat je daarbij hulp en steun krijgt. Sluit je daarom aan bij de PDA-community in Nederland en België.  Die vind je op de volgende plekken:

  • PDA Belgie Nederland. Een facebookgroep met PDA-ers en ouders van kinderen met PDA vooral bedoeld voor het uitwisselen van informatie en het stellen van vragen.
  • Supportgroep voor ouders van kinderen met PDA – Facebookgroep voor ouders van PDA-ers die elkaar steunen.
  • De PDA Posse – Facebookgroep voor en door PDA-ers en dus alleen voor personen die zich als PDA-er identificeren.
  • De PDA Plek. Een discord chatserver voor iedereen die met PDA-autisme te maken heeft. Er zijn verschillende kanalen waar je vragen kunt stellen en kunt kletsen.

Wat pak je eerst aan?

Welke dingen pak je het eerste aan als je een totaal overprikkeld PDA-kind in huis hebt? Wat kun je het beste als eerste leren. Weet dat niet alle vraagvermijding PDA is. Er bestaan meerdere soorten vraagvermijding en ze kunnen allemaal voor komen bij PDA. Maar het is de pathologische vraagvermijding die de meeste problemen geeft.

Er zijn een aantal dingen die kunnen helpen. Je kunt niet alles in een keer aanpakken dus doe het stap voor stap. Je kunt beginnen met het volgende:

  • PDA is een neurologisch probleem waardoor inbreuk op autonomie, een vecht of vlucht reactie triggert. Deze inbreuk ontstaat vaak door demands. Leer wat demands (eisen) zijn en welke je kind triggeren.
  • Gebruik declaratieve taal. Door dingen te beschrijven in plaats van ze te gebieden kun je rust creëren.
  • Pick your battles. Kies wat de moeite waard is om voor te strijden, maar laat wat niet absoluut noodzakelijk is los.

Welke boeken lees je?

Er komen steeds meer boeken over PDA en niet alle boeken hebben PDA in de titel, dus welke boeken kun je het beste eerst lezen? Welke boeken heb je het meeste aan? Ik geef er hier vier. Dit zijn de boeken waar je het snelste, het meeste kan leren. Meer boeken vindt in het PDA boeken overzicht. De vier belangrijkste boeken zijn:

Als er sprake is van agressief gedrag dan is Het Explosieve kind een goed leesbaar boek. Het is in het Nederlands verkrijgbaar en geeft uitleg over een wetenschappelijke onderbouwde methode om dwars en agressief gedrag te verminderen. Hier lees je de review.

HET PDA-naslagwerk Understanding Pathological Demand Avoidance geeft een goede uitleg over wat PDA is en handvatten om er mee om te gaan. Dit is onmisbare basis informatie.


Zonder plaatje maar zeker niet minder belangrijk is het Declarative Language Handbook. Een boek wat je uit legt wat declaratieve taal is en hoe je dat bij PDA kunt inzetten.

Low Demand Parenting by Amanda Diekman 
In het boek Low-Demand Parenting legt Amanda uit wat low demand parenting is en hoe ze dit onder de knie heeft gekregen.

Welke websites bezoek je?

Er zijn zijn wereldwijd redelijk wat websites over PDA. Je kunt een overzicht vinden bij ‘Meer info’. De meeste zijn opgezet door mensen zoals ik die persoonlijk met PDA-autisme te maken hebben. Je zult ze vanzelf tegen komen op je reis.

De beste informatie over PDA kun je vinden op de site van de PDA Society. Dit is de site waar de meeste en best onderbouwde informatie over PDA te vinden is. Als je te maken hebt met agressie dan kan de site van Yvonne Newbold of de site van Dr Ross Green het bezoeken waard zijn.

Eerste hulp bij PDA

Als dit je eerste stappen zijn op je PDA-reis dan hoop ik dat deze ‘Eerste hulp bij PDA’ je op weg helpt. Er is heel veel te lezen en te leren. Gun jezelf tijd en ruimte daarvoor. Ik ben al een tijdje op reis maar leer nog altijd bij en ontdek nog steeds nieuwe dingen. Het kan een zware reis zijn, maar ook een hele leerzame reis. Het is nu in ieder geval geen eenzame reis meer, want je weet nu dat je niet de enige bent die deze reis maakt.

Help me ploeteren! 
Het kost je geen cent, alleen wat moeite.Bol AlgemeenBol AlgemeenBoeken

Bronnen:
Wat is PDA? De folder
PDA Society

PDA hulpmiddelen

Als je te maken hebt met PDA dan heb je gereedschap nodig. Naast dat het belangrijk is om te weten wat PDA-autisme is en hoe het werkt, heb je een kist vol hulpmiddelen nodig. Met deze 10 hulpmiddelen bij PDA wil ik je de basis gereedschappen voor je PDA-gereedschapskist geven. Lees verder…

 

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *