Hoe we PDA steeds meer op de kaart zetten

PDA, Prettige dagen Allemaal

Het is weer december, tijd om terug en vooruit te kijken. Hoe staat het met PDA in Nederland en België? Wat gebeurt er achter de schermen en hoe gaat het met mijn geploeter. Ik heb de blog van een jaar geleden erbij gepakt om eens te kijken welke vooruitgang we afgelopen jaar hebben gemaakt. Hoe we PDA steeds meer op de kaart hebben weten te zetten.

De PDA-community

We hebben afgelopen jaar als groep een flinke groei doorgemaakt. De facebookgroep PDA Belgie Nederland is met bijna veertienhonderd leden bijna anderhalf keer zo groot als vorig jaar. Er is een Supportgroep voor ouders van kinderen met PDA bijgekomen waar ouders in een veilige omgeving steun bij elkaar kunnen zoeken. Deze is groep voortgekomen uit de website hetautonomekind.nl die net als de supportgroep beheerd wordt door een moeder van een PDA-kind.

Daarnaast zijn we gestart met De PDA Posse een gesloten groep voor mensen die zichzelf identificeren als PDA-er. En we hebben een Discordserver opgezet. De PDA Plek is een chatserver met verschillende afgeschermde chat kanalen waar je contact kan hebben met andere PDA-ers en/of ouders. Dit staat nog in de kinderschoenen maar het is de bedoeling dat er in de toekomst ook evenementen worden georganiseerd op het gebied van PDA-autisme.

De website

Een aantal weken geleden heb ik er, in overleg, voor gekozen minder energie te steken in de facebookgroepen. Ik wil graag meer tijd kunnen besteden aan het uitbouwen van de website zodat daar steeds meer informatie op te vinden is. Dat vindbaar houden van de informatie is een hele uitdaging omdat er steeds meer op de site staat. Dus is het tijd om de indeling aan te pakken.

Afgelopen jaar heb ik een overzicht van alle blogs op de site geplaatst om informatie beter vindbaar te maken. Toch merk ik dat sommige onderwerpen niet altijd even makkelijk te vinden zijn. Daarom komt er een andere indeling zodat je sneller op de juiste plek komt.

Verder denk ik dat ik een oplossing heb gevonden voor gevoelige informatie. Ik deel zoveel mogelijk op de site openbaar, maar niet alle informatie die ik wil delen is geschikt om openbaar te delen. Daarom komt er een betaalwall waarachter ik gevoelige informatie kan plaatsen. Op die manier heb ik controle over wie deze informatie kan zien. Ik zal daarvoor een kleine vergoeding vragen waarmee ik de groeiende kosten van ploeteren.nl kan dekken.

Kosten

Onder mijn vorige eindejaarsblog gaf een lezer aan dat ik er best een Tikkie bij mocht zetten. Aan de hand daarvan heb ik een doneerknop op de site gezet. Want wat ik doe kost natuurlijk tijd en geld. Gelukkig helpen jullie me allemaal om de kosten te betalen. Door gesprekken te boeken, donaties te doen en te kopen via de reclamebanners en boekenlinks. Daar ben ik jullie ontzettend dankbaar voor.

Omdat ik op deze manier de kosten van ploeteren.nl redelijk kan dekken, kan ik komend jaar iets minder gaan werken. Wat betekent dat ik meer tijd heb om onderzoek te doen, kennis te vergaren, kennis te delen, voorlichting te geven en zo PDA steeds meer op de kaart te zetten. Dat is wat we uiteindelijk willen.

PDA op de kaart

Als ik terugkijk op afgelopen jaar zie ik zeker een vooruitgang in de bewustwording van PDA. Er is in Nederland een onderzoek gestart naar de mate waarin extreme vraagvermijding voorkomt bij autisme. Ik krijg steeds meer aanvragen van hulpverlening om uitleg te doen over PDA. En er komen steeds meer vragen binnen over de wetenschappelijke onderbouwing van PDA en heel veel vragen over diagnose.

Uit het aantal vragen dat ik binnen krijg blijkt dat PDA-autisme steeds meer in beeld komt. Waren het voorgaande jaren vooral de ouders die de hulpverleners over PDA vertelde, nu zijn het steeds vaker hulpverleners die ouders wijzen op PDA. Dit is een goede ontwikkeling, want zo ontstaat er een wisselwerking in het delen van informatie.

Natuurlijk zijn er nog steeds ouders, maar vooral hulpverleners die niets zien in PDA en al helemaal niet in de bijbehorende aanpak. Ik krijg daar hele kritische vragen over en voer soms hele moeilijke gesprekken. Gelukkig krijg ik steeds meer kennis en blijft de PDA Society onderzoek doen en kennis delen. Dit helpt mij om alles goed te kunnen onderbouwen.

Nog even over mij

Ik heb het afgelopen jaar een pittig jaar gehad. Een nieuwe baan gaat niet altijd even goed samen met een leven vol PDA. Dit betekende af en toe weinig of geen tijd voor ploeteren.nl. Het was vaak meer overleven dan leven.

Gelukkig is het me gelukt om toch iedereen die contact zocht te woord te staan en de site levend te houden. Ondertussen ontstaat er meer evenwicht tussen werken, mantelzorgen en ploeteren. Er komt weer ruimte en tijd om mijn special interest te voeden en wat ik leer met jullie te delen.

Want dat is wat ik het liefste doe. Mezelf onderdompelen in een onderwerp en alles wat ik daarbij leer in begrijpelijke taal met jullie delen. Zo wordt mijn expertise op het gebied van PDA steeds groter en kan ik steeds beter helpen.

Op dit moment ben ik bezig met een studie naar het fenomeen Hikikomori (social withdrawal) en wat we daaruit kunnen leren met betrekking tot PDA. Als ik zover ben, zal ik het delen. Verder ga ik werken aan verhalen uit de praktijk en zal ik aandacht gaan besteden aan moeilijke en gevoelige onderwerpen en daar ook dieper op in gaan. Kortom, ik ben weer klaar om op volle kracht vooruit te gaan in het nieuwe jaar.

Bedankt!

Ik wil graag alle lezers bedanken. Dit zijn er ondertussen zo’n drieduizend per maand. Wat fijn dat jullie er zijn, want zonder lezers komt voorlichting en advies over PDA niet ver. Wat goed dat jullie het doorvertellen en me laten weten wat jullie ervan vinden. Dat jullie vragen stellen en onderwerpen aandragen. Dat jullie me helpen om de kosten te dragen. We groeien, we groeien echt. Jullie hulp bij het op de kaart zetten van PDA is absoluut onmisbaar.

Ik wens jullie hele rustige misschien zelfs een beetje saaie feestdagen toe en een voorspoedig 2024.

Superbedankt allemaal!!

Help me ploeteren! 
Het kost je geen cent, alleen wat moeite.Bol AlgemeenBol AlgemeenBoeken

PDA-autisme in december
Het is weer december. Een lastige maand voor iedereen die met PDA te maken heeft. Vaak om meerdere redenen. PDA is altijd al een hele uitdaging, maar PDA in december is echt een bitch. Lees verder…

 

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *