10 gedragskenmerken PDA-autisme

PDA gedragskenmerken

Op 13 juni 2022 verschijnt er op de website attwoodandgarnettevents.com een blog over PDA-autisme. Half juli deelt Tony Attwood deze blog, inclusief 10 gedragskenmerken van PDA-autisme, op zijn Facebookpagina. Nou deel ik elke week een blog over PDA op mijn Facebookpagina dus je kunt je afvragen wat daar zo bijzonder aan is. Dat zal ik je vertellen.

Grote naam

Het feit dat iemand als Tony Attwood een blog over de kenmerken van PDA deelt, is een grote stap vooruit voor de erkenning en herkenning van PDA. Hij is een psycholoog die over de hele wereld bekend is door zijn onderzoek over autisme. Eigenlijk zorgt hij er met zijn blog voor dat niemand het bestaan van PDA-autisme meer kan ontkennen.

Kritiek

Waarom is er dan toch zoveel kritiek vanuit de PDA-community op zijn Facebookpost? Dit komt omdat er vanuit verschillende standpunten gesproken wordt. De lijst met gedragskenmerken die Tony deelt, komen uit het wetenschappelijk onderzoek door O’Nions en collega’s (2016).

Dit zijn dus de gedragingen die zij als wetenschappers zagen en konden omschrijven. En zoals April Jermey zo mooi in de comments zegt: ’10 gedragskenmerken van een PDA-er in crisis zou een betere titel zijn. Een PDAer die wordt gerespecteerd en in zijn behoeften wordt voorzien, is een heel ander persoon dan degene die wordt beschreven.’

Verschil

Er is dus een heel groot verschil tussen PDA-autisme zien en omschrijven het daadwerkelijk hebben. Dit is een verschil waar ik dagelijks mee worstel. Ik ben een PDA-er met een PDA ouder en PDA kinderen. Dit geeft me een unieke positie maar ook een lastige positie. Want bij alles wat ik deel houd ik rekening met alle drie die posities. Dit zorgt vaak voor een positieve insteek maar geeft ook flink wat hoofdbrekens af en toe.

Wat je in de comments op de Facebookpost van Tony Attwood ziet gebeuren is dat iedereen het vanuit zijn eigen standpunt bekijkt en vanuit dat standpunt commentaar levert. Op zich is dat een goede zaak want dat leert de lezer dat er meerdere standpunten zijn. Het is wel belangrijk dat dit met respect gebeurt. PDA ziet er voor een wetenschapper anders uit dan voor een ouder die er dagelijks mee te maken heeft. Het ziet er anders uit voor een hulpverlener, die het gedrag kort meemaakt dan voor degene die PDA heeft en er dagelijks mee moet leven. Al deze standpunten vullen elkaar aan en vormen zo een steeds completer beeld van PDA.

10 gedragskenmerken PDA-autisme

Ik kan het natuurlijk niet laten om aan de 10 wetenschappelijke kenmerken die Tony Attwood deelt, mijn ideeën toe te voegen. Dus ik zet ze even voor je op een rij en vul ze tussen haakjes aan.

  1. Niet-naleving van zelfs de meest onschuldige verzoeken en aandringen dat anderen aan hun verzoeken voldoen. (Niet omdat we dat niet willen, maar omdat we dat niet kunnen)
  2. Strategisch vermijden van eisen. (We proberen conflict te vermijden)
  3. Gedragingen die wijzen op bewustzijn van wat een afleiding zou kunnen veroorzaken. ( Klopt, we proberen je heel bewust af te leiden van wat je vraagt want we kunnen er niet aan voldoen.)
  4. Obsessieve behoefte aan controle, inclusief dominant gedrag. (Dat komt voort uit onze aanhoudend streven naar autonomie, maar als we die hebben en ons veilig voelen zijn we vaak heel easy going.)
  5. Een neiging om zichzelf als volwassen te beschouwen. (De meeste van ons beschouwen zichzelf juist als kinderlijk, maar we hebben niets met autoriteit, leeftijd en hiërarchie. We voelen ons dus gelijk aan anderen.)
  6. Schijnbaar gebrek aan verantwoordelijkheid of gevoeligheid voor andermans leed. (De meeste van ons voelen andermans leed heel diep, maar omdat we dit niet kunnen verwerken naast onze eigen problemen laten we het niet binnen. Daardoor kunnen we gevoelloos lijken.)
  7. Slecht sociaal bewustzijn. (Als dat zo zou zijn dan zou maskeren niet zo een groot probleem zijn bij PDA)
  8. Plotselinge stemmingswisselingen. (Voor de buitenwereld plotseling, maar er is altijd een aanleiding.)
  9. Betrokkenheid en plezier in fantasierollenspel. (Dit zie je niet bij iedere PDA-er terug, maar is voor veel van ons een fijne uitlaatklep.)
  10. Extreem gedrag, bijvoorbeeld intense reacties op het verliezen van games, meltdowns. (Dan wordt onze vecht of vlucht reactie getriggerd wat heel veel stress geeft.)

Conclusie

Het is een goede zaak dat Tony Attwood aandacht besteed aan PDA. Maar laten we de post vooral zien voor wat het is: Een opsomming van wetenschappelijk vastgestelde gedragskenmerken PDA-autisme. Zoals blijkt is deze lijst vaak genoeg voor veel ouders om het gedrag van hun kind te herkennen. Zij zullen ongetwijfeld op zoek gaan naar meer informatie en dan ook de kant van de PDA-ers zelf leren kennen. En dit samen, gaat veel PDA-ers helpen.

Help me ploeteren! Het hoeft je niets te kosten

Bronnen en meer informatie:
pdabelgienederland.com
attwoodandgarnettevents.com
pdasociety.org.uk

10 tips voor PDA-ouders

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *