Boekreview: Het explosieve kind

Boekreview: Het Explosieve kind

Er zijn veel boeken geschreven over autisme. Met mijn boekreviews help ik je te kiezen wat de moeite van het lezen waard is.
Als je een kind met PDA - autisme hebt, kun je tegen flinke gedragsproblemen aanlopen. Dan heb je grote behoefte aan handvatten. Want hoe ga je om met dwarse en driftige kinderen. Het explosieve kind gaat over het opvoeden en begrijpen van snel gefrustreerde en chronisch inflexibele kinderen.

Boek

Titel: The Explosive Child/Het explosieve kind
Auteur: Ross W. Green, Ph.D.
Uitgever: Harper Collins Publishers
Jaar: 2021
Aantal pagina's: 254

Samenvatting

Ik heb de Engelse versie, maar het boek is ook in het Nederlands te krijgen. Als ouders in een PDA-groep vragen hoe ze om moeten gaan met hun dwarse en driftige kind wordt er vaak gezegd: 'Lees Het explosieve kind!' Waarom wordt er naar dit boek verwezen?

Omdat dit een boek is waar je iets aan hebt. Geen vage taal maar een duidelijk stappenplan en een duidelijke uitleg. De schrijver vraagt je om anders naar het gedrag van je kind te kijken. Om door de drift en dwarsheid heen te kijken zodat je gaat zien welke vaardigheden je kind mist, om met bepaalde situaties om te gaan. Daarna krijg je een duidelijk stappenplan hoe je dit aan kunt pakken.

Wat dit boek zo goed maakt, is dat het ook in gaat op alle twijfels die je hebt als je een andere opvoedmethode probeert. Het geeft overal duidelijk voorbeelden bij en gaat in op kritische standpunten. Als het niet werkt, kun je het boek erbij pakken. Want daar vind je uitleg waarom het niet wil lukken plus wat je nog meer kunt doen.

Het boek leest makkelijk weg en is zo ingedeeld dat je het er steeds weer bij kunt pakken als dat nodig is. Het geeft geen kant-en-klare oplossing, maar het is wel een goede handleiding om de frustratie van zowel de ouders als het kind te verminderen.

Wat is het addertje onder het gras? Nou, dat addertje is dat je als opvoeder kritisch naar je eigen rol moet kijken. Dat is niet makkelijk. Maar dit boek legt precies uit wat je kunt doen. Door samen te werken met je kind wordt het moeilijke gedrag minder en jullie relatie beter.

Conclusie

Het explosieve kind is een goed leesbaar boek met een wetenschappelijke onderbouwde methode om dwars en agressief gedrag te verminderen. Een goed alternatief voor de straf en beloning opvoeding die bij deze kinderen duidelijk niet werkt. Als ouder van een PDA-er is dit verplicht leesvoer.

Help mee! Het hoeft je niets te kosten


Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *