PDA is een profiel op het autismespectrum

PDA is een profiel op het autismespectrum

Als je wil weten wat PDA-autisme is, lees je overal: PDA is een profiel op het autismespectrum. Dat klopt, maar dat zal de meeste mensen helemaal niets zeggen. Tijd voor wat meer uitleg.

Het autismespectrum

De meeste mensen weten ondertussen wel dat autisme een spectrum is. Veel mensen denken dat dit spectrum gaat van ernstig naar minder ernstig. Dus dat de mate waarin je wel of niet kunt functioneren, je plaats op het spectrum bepaalt. Dat is niet zo.

Het autismespectrum bestaat uit een aantal neurologische aandoeningen die met elkaar verbonden zijn. Dit zijn aandoeningen in de volgende gebieden: Taalverwerking, sociaal bewustzijn, interesses, de verwerking van informatie, sensorische verwerking, repetitief gedrag, motoriek. Je kunt in meerdere of mindere mate last hebben van elk van deze aandoeningen. Dit betekent dus dat elk autistisch persoon een ander profiel heeft.

Een autismespectrum profielMijn autisme spectrum

De Autism Spectrum test laat dit mooi zien. Zij testen op een aantal eigenschappen die voorkomen op het autismespectrum. Op de foto zie je mijn profiel. Het laat zien op welke eigenschappen ik hoog en laag scoor. Dit geeft me belangrijke informatie over mijzelf en over mijn functioneren.

Het is belangrijk om te weten wat je profiel is. Zodat je weet wat je sterke en zwakke punten zijn. Dit helpt je om meer begrip te krijgen en de juiste hulp te regelen.

Hetzelfde profiel

Iedereen heeft een ander profiel op het autismespectrum, maar er zijn autisten wiens profielen dicht bij elkaar liggen. Hun gedrag en de problemen waar ze tegenaan lopen komen grotendeels overeen.

Zo zag Elisabeth Newson in haar werk met autistische kinderen een groep kinderen die “alledaagse eisen en verwachtingen in extreme mate vermijden”. In 1980 stelde ze de naam pathological demand avoidance voor om dit profiel te omschrijven.

Welke profielen

Er worden op dit moment een aantal profielen op het autismespectrum gebruikt. Net als over de meeste dingen die autisme betreffen is er geen overeenstemming over welke profielen er allemaal zijn. Dit kan per land en per instelling verschillen. De meest genoemde zijn:

  • Asperger’s syndroom
  • Pathological demand avoidance (PDA)
  • Klassiek autisme
  • Vrouwelijk profiel
  • Multiple complex Developmental Disorder (McDD), vooral in NL

PDA is een profiel op het autisme spectrum

Ik hoop dat nu duidelijker is wat dit precies inhoud. Niet alleen is het belangrijk om te weten wat je profiel is, het kan ook handig zijn als je goed uit kunt leggen wat het precies is. Zodat je anderen die PDA niet kennen of denken dat het niet bestaat, kunt uitleggen dat het net als Asperger’s syndroom en klassiek autisme een profiel op het autismespectrum is.

Bronnen:
neuroclastic.com
supportessentials.com.au

 

 

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *