10 hulpmiddelen bij PDA

PDA hulpmiddelen

Als je te maken hebt met PDA dan heb je gereedschap nodig. Naast dat het belangrijk is om te weten wat PDA-autisme is en hoe het werkt, heb je een kist vol hulpmiddelen nodig. Met deze 10 hulpmiddelen bij PDA wil ik je de basis gereedschappen voor je PDA-gereedschapskist geven.

1. Demand bewustzijn

Het is belangrijk om te weten wat demands (eisen) zijn. De duidelijkste demands zijn dingen die moeten zoals slapen, aankleden, tandenpoetsen enz.  Maar ook een compliment, een verwachting of een bedankje kan een demand zijn. Dus kijk goed welke demands er zijn, schrap de onnodige en pas je taalgebruik bij noodzakelijke demands aan.  Weet dat het bij een PDA-er pas ja zijn als nee ook een optie is.

2. Declaratieve taal

Beschrijvend taalgebruik is een heel belangrijk hulpmiddel bij PDA. Het geeft je de mogelijkheid om ergens op te wijzen zonder dat je de PDA-er triggert. Het kost wat moeite om het te leren, maar als je eenmaal weet hoe het moet gebruiken, is het een van de fijnste gereedschappen in je kist. Je kunt er meltdowns mee voorkomen en je relatie met een PDA-er er flink mee verbeteren.

3. Co-regulatie

Door het gebruik van co-regulatie kun je de spanning bij een ander verminderen. Je zendt als het ware signalen uit dat de situatie veilig is. Dit kan PDA-ers die altijd al extra alert en gespannen zijn enorm helpen. Want hoe veiliger een PDA-er zich voelt, hoe meer ruimte er is voor andere dingen.

4. Autonomie

Autonomie is als zuurstof voor PDA-ers. Dus geef ons daar zo veel mogelijk van. Zodra de autonomie van een PDA-er bedreigd wordt gaat onze vecht-vlucht reactie af. Wat er voor zorgt dat we niet meer kunnen functioneren. Hoe meer we zelf kunnen bepalen, hoe minder angstig we zijn en hoe meer ruimte er is voor andere dingen.

5. Tijd

Geef ons ruim de tijd voor alles. Opschieten kunnen we niet. Opschieten betekent druk en druk is een trigger. Tijdsdruk zorgt ervoor dat we in paniek raken met vaak een meltdown als gevolg. Bij PDA is het goed om het gezegde ‘Beter laat dan nooit’ tot een levensmotto te maken.

6. Onderhandelen

De meeste PDA-ers hebben een talent voor onderhandelen en zijn toponderhandelaars. We vinden het vaak ook leuk om te doen. Door hierin mee te gaan kun je ondanks alle uitdagingen die PDA geeft toch tot een afspraak komen die voor beide partijen werkbaar is.

7. Aanbiedingen

Nee, geen supermarkt aanbiedingen maar een aanbod van benodigdheden. Het is de kunst om een PDA-er zelf te laten ontdekken wat het kan doen. In plaats van het plannen van activiteiten bied je het een en ander aan zodat de PDA-er zelf kan beslissen of die erop in gaat of niet. Dit kun je inzetten bij leeractiviteiten, maar ook bij allerlei dagelijkse dingen. Denk bijvoorbeeld aan de fruitschaal waar iedereen vrij van kan pakken wanneer die wil. Door aan te bieden in plaats van af te dwingen zorg je dat de vecht-vlucht reactie niet wordt getriggerd en de PDA-er dus kan blijven nadenken en zelf kan beslissen om het wel of niet te doen.

8. Humor

Leven met PDA is geen grapje, daarom is het heel belangrijk om je humor op peil te houden. Het is een soort smeerolie die kan helpen om moeilijke situaties makkelijker te laten verlopen. Door middel van humor kun je ons nog wel eens verleiden om iets te doen wat anders niet mogelijk zou zijn. Humor zorgt voor een lach en lachen geeft ontspanning. Zelfs bij van die opgefokte typetjes zoals wij.

9. Nieuwigheden

PDA-ers zijn gek op nieuwigheidjes, we houden vaak niet van routine en voorspelbaarheid. Dus het gebruik van nieuwigheidjes en soms zelfs verrassing kan helpen. Het zorgt voor aanmaak van dopamine en het wekt onze nieuwsgierigheid op. Dit zorgt voor ontspanning en een gevoel van veiligheid waardoor we beter kunnen functioneren.

10. Vertrouwen

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, dus ik doe het gewoon weer. Het allerbelangrijkste is vertrouwen. Alle bovenstaande dingen hebben geen enkel effect als er geen vertrouwensband is. Om ook maar iets te kunnen met een andere persoon moeten we diegene vertrouwen. PDA-hersenen geven altijd het signaal van gevaar af. Daarom moet er altijd eerst een vertrouwensband opgebouwd worden zodat we een ‘het is veilig signaal’ krijgen.

10 hulpmiddelen bij PDA

Dit waren ze de 10 gereedschappen in je PDA-gereedschapskist. Met deze hulpmiddelen kun je een PDA-er helpen. Je zorgt er voor dat de vecht-vlucht reactie minder getriggerd wordt, wat voor meer rust en veiligheid zorgt. Iets wat niet alleen voor alle PDA-ers belangrijk is maar ook voor hun omgeving.

Help me ploeteren! 
Het kost je geen cent, alleen wat moeite.Boeken

Bronnen:
At peace parents

10 weetjes over PDA-autisme

Ik weet dat jullie van lijstjes houden. Opsommingen met korte tips of weetjes. Ik ben de afgelopen weken allemaal PDA dingen tegengekomen die het weten waard zijn, maar waar ik geen hele blog over kan schrijven. Daarom beginnen we dit jaar met een lijst van 10 weetjes over PDA-autisme. Lees verder…

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

4 gedachten aan “10 hulpmiddelen bij PDA”

  1. Diep onder de indruk van wat ik lees .. dit herken ik in mijn zoon en ik druk elke keer op de verkeerde knop mag nooit helpen, vele hulpverlening gehad nooit hier iets over gehoord..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *