10 tips voor PDA-ouders

PDA-autisme 10 tips voor ouders

Tijdens de PDA Space Summit 2022 gaf Yvonne Newbold een top 10 tips voor PDA-ouders. Ik geef je hier een kort overzicht van haar webinar.

Yvonne heeft drie kinderen. Ze schrijft en spreekt gepassioneerd over alles wat het leven voor kinderen en volwassenen met een neurologische aandoening of handicap beter kan maken. Ze doet dit op een hele positieve manier. Je vind haar via Newbold Hope op Facebook of via yvonnenewbold.com Dit is haar top 10.

1. Vertrouw je instinct

Als je denkt dat je kind in het PDA-autisme profiel past, vertrouw dat instinct. Leer zo veel mogelijk over PDA en zoek contact met andere ouders in dezelfde situatie. Leer van volwassen PDA-ers, zij hebben inside information.

2. Leer how anxiety (angst/stress) werkt

Zorg dat je weet hoe stress en angst eruit zien bij jouw PDA-er. Wat het veroorzaakt en hoe het werkt. Want anxiety verhinderd goed functioneren. Zolang iemand angstig en gestrest is kan diegenen niet functioneren. Help je kind zich weer veilig te voelen zodat er ruimte komt voor andere dingen.

3. Laat de conventionele opvoeding los

Deze ouderwetse manier van opvoeden is erop gebaseerd dat ouders de controle hebben. Dat is misschien fijn voor jou maar het is een ramp voor je PDA-er. Laat dit los en richt je op samenwerking. Maak contact met je kind, werk aan het opbouwen van een band. Zodat jullie naast elkaar staan om samen de situatie te verbeteren.

4. Weet wanneer je een demand moet loslaten

Dit betekent niet dat je alle demands uit de weg moet gaan. Maar weet wanneer iets niet gaat lukken en laat het dan los. Het is niet zo dat je helemaal geen eisen kunt stellen aan een PDA-er. Of er wel of niet aan een vraag voldaan kan worden is afhankelijk van een aantal dingen en dit verschilt per persoon en per situatie. Leer wanneer je wel iets kan vragen en wanneer niet. Dit is niet altijd duidelijk en je zult er regelmatig naast zitten, maar oefening baart kunst.

5. Weet dat er 3 hoofdoorzaken van stress zijn

Zintuigelijke problemen, veranderingen/overgangen en communicatie problemen zijn de drie grootste oorzaken van stress en angst.

We hebben 8 zintuigen en die kunnen allemaal geprikkeld worden. Die prikkels kunnen fijn zijn maar ook vervelend. Als je iets vies ruikt of een label in je nek voelt prikken kun je je niet goed concentreren. Je kunt er zelfs heel kribbig van worden. Dit zal dus eerst opgelost moeten worden zodat er genoeg rust komt om iets anders te kunnen doen.

Overgangen en veranderingen zijn vaak moeilijk. Zeker als je er zo diep inzit als PDA-ers. Het is alsof we een heel lego bouwwerk in ons hoofd hebben. We weten precies welk stukje waar moet komen. Tot je ons stoort, dan vallen al die lego blokken op de grond en valt ons bouwwerk stuk. We moeten dan helemaal opnieuw beginnen. Dit is heel frustrerend. Kondig daarom overgangen op tijd aan en geef genoeg tijd om de overgang te kunnen maken.

Communicatie problemen leiden tot veel frustratie. Het is belangrijk om te weten of je kind wel alle taal begrijpt die het gebruikt. Zodat je het taalbegrip van je kind niet te hoog inschat. Wees je ook bewust van de toon waarop je iets zegt en op welke snelheid. Gebruik declaratieve taal. Dit kan er allemaal voor zorgen dat je kind niet begrijpt wat de bedoeling is. De heftige reactie van een PDA-er kan pure frustratie zijn omdat het niet weet wat er gevraagd wordt. Wees je ervan bewust dat alle gedrag communicatie is.

6. Blijf nieuwsgierig, blijf vriendelijk

Blijf vragen waarom. Waarom gedraagt je kind zich zo? Wacht tot je kind rustig is en praat erover als dat mogelijk is. Blijf observeren, probeer te zien wat er allemaal gebeurt. Blijf altijd nieuwsgierig en doet dat vriendelijk.

7. Vermijd schuld en beschuldigen

Ga niet op zoek naar een schuldige. Die is er niet. Jij hebt geen schuld aan de situatie en je kind ook niet. Geef jezelf niet de schuld als een situatie escaleert. Geef je kind niet de schuld als alles in het honderd loopt. Dit helpt niemand en de situatie wordt er niet beter van.

8. Zeg geen nee

Probeer nee zeggen zoveel mogelijk te voorkomen. Elke nee is een afwijzing. Elke nee voelt als een afwijzing en is een aanslag op het zelfvertrouwen. Er zijn manieren om nee te zeggen zonder nee te zeggen.

9. Wat doet er echt toe?

Steek je energie in wat er echt toe doet. Kies waarvoor je wil strijden en wat je los kan laten. Ga naast je kind staan zodat die een gelijkwaardige deelnemer is aan de discussie. Beslis samen wat belangrijk is en hoe het aangepakt kan worden.

10. Geloof in jezelf

Vertrouw op jezelf. Accepteer jezelf, weet dat falen erbij hoort, anders kom je niet verder.  Blijf werken aan jezelf, jij kunt dit.

Dit was een kort overzicht van de 10 tips voor PDA-ouders van Yvonne Newbold. Hier en daar door mij aangevuld. Deze top 10 legt een goede basis voor het overstappen van een conventionele opvoedstijl naar een opvoedstijl die afgestemd is op de uitdagingen van PDA-autisme. Deze basis kun je door de kennis die je gaandeweg opdoet uitbouwen naar een opvoedstijl die helemaal afgestemd is op jouw situatie.

Help me ploeteren! Het kost je geen cent, alleen wat moeite.

Toponderhandelaars

 

 

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *