In 2021 werd me gevraagd om wat ervaringsverhalen over ons PDA-leven te schrijven. Ik had geen idee waar het toe zou leiden. Er was in Nederland nog weinig tot niets bekend over Pathological Demand avoidance en de facebookgroep PDA België Nederland had nog maar een paar honderd leden. Toen ik mijn ervaringsverhalen had geschreven zochten we een manier om ze beschikbaar te maken voor iedereen die naar informatie over PDA zocht. Ik had nog ergens een domeinnaam en er een website aan hangen was zo gebeurd. Ploeteren.nl werd gelanceerd.
Over gesprekken
Al snel werd duidelijk dat er veel ouders behoefte hadden aan steun, hulp en een luisterend oor. Dus ik begon Helpende Hand gesprekken aan te bieden. Hulpverleners begonnen aan te kloppen en vroegen me om webinars en trainingen te geven. De vraag naar deskundige hulp op het gebied van PDA-autisme groeit nog steeds. Mijn behoefte om dit professioneel aan te pakken groeit mee en ik ben begonnen met het volgen van opleidingen op het gebied van PDA.
Over kwalificaties
Als echte boekenwurm lees ik veel over autisme en PDA. Ik heb aan de Open Universiteit een aantal certificaten psychologie gehaald en ik heb een diploma particulier onderzoeker. Dit helpt me om mijn mening en wat ik schrijf op meer te baseren dan alleen ervaring. Ik ben bezig zo veel mogelijk certificering op het gebied van Pathological Demand Avoidance te halen. Daarvoor ben ik begonnen bij de PDA Society.
Ik heb de CPD certificatie Working with & supporting PDA children en Working with & supporting PDA young people & adults bij de PDA Society gehaald.
Daarna heb ik de PDA level 3 opleiding Supporting Children, Teenagers and Young People with Pathological Demand Avoidance afgerond en heb nu een Level 3 PDA Certification through OCN. Het certificaat is nog onderweg, maar de beoordeling is al binnen.
De lijst van opleidingen en certificaten blijft groeien, net als mijn ervaring. Ik help steeds meer ouders, PDA-ers en hulpverleners aan kennis van PDA. De volgende stap is om een vakbekwaamheidsbewijs Vakbekwame HBO Jeugd- en Gezinsprofessional te halen, zodat ik een SKJ-registratie kan aanvragen.
Over mijn titel
Ondertussen blijf ik worstelen met hoe ik mezelf betitel. Zo ongeveer alle titels die ik verzin dekken niet de lading omdat ik zoveel verschillende dingen doe. Ik ben een gecertificeerd PDA deskundige en ervaringsdeskundige. Ik geef voorlichting en advies over PDA en dat doe ik in de vorm van webinars, trainingen, blogs, enz. Daarnaast voorzie ik ouders, hulpverleners en PDA-ers van support en coach ik ze in het leven met PDA. Want met de juiste ondersteuning wordt leven met Pathological Demand Avoidance een stuk prettiger.
Myneke
Het halen van alle certificering is een tijdrovende en kostbare zaak. Je kunt hier bij helpen. Bestel boeken en andere artikelen via de banner of doe een donatie.