Boekreview: Low-Demand Parenting van Amanda Diekman

Boekreview: Low-Demand Parenting van Amanda Diekman

Ik bestel eigenlijk nooit een boek als het nog niet is uitgegeven. Maar voor Low-Demand Parenting van Amanda Diekman heb ik een uitzondering gemaakt. Ik was zo nieuwsgierig naar het boek dat ik het gepreorderd heb. Deze week kreeg ik het eindelijk binnen. Was dit boek het wachten waard? Je leest het in mijn boekreview.

Het boekLow Demand Parenting by Amanda Diekman

 • Titel: Low-Demand Parenting Dropping Demands, Restoring Calm and Finding Connection with your Uniquely Wired Child
 • Auteur: Amanda Diekman
 • Uitgever: Jessica Kingsley Publishers
 • Jaar: 2023
 • Aantal pagina's: 158
 • Taal: Engels

Samenvatting:

Amanda begint het boek met haar eigen verhaal. Ze vertelt hoe ze in 4 jaar tijd 3 kinderen krijgt. Hoe haar tweede kind zoveel moeilijker is dan haar andere kinderen en hoe ze worstelt met het ouderschap. Tot ze in een supportgroep iets hoort over PDA (Pathological Demand Avoidance).

In het tweede hoofdstuk gaat ze in op de neurowetenschap van verbinding. Ze vertelt waarom straffen en belonen niet werkt en wat het belang is van een goede verbinding met je kind. Vervolgens vertelt ze wat demands zijn en hoe je ze kan laten vallen. Dit stuk is de kern van het boek. Er wordt tot in de details uitgelegd hoe je de grote, maar ook de kleine verborgen demands boven water krijgt.

Als kickstarter voor Low Demand Parenting introduceert Amanda 'A big Drop' gevolgd door een heel hoofdstuk met praktische voorbeelden. Ze besteedt twee hoofdstukken lang aandacht aan schermtijd. Hoe je dit kunt inpassen in een low-demand opvoedstijl.

In het laatste deel van het boek verteld Amanda hoe haar partner meer moeite heeft met deze opvoedstijl en hoe ze daar mee om zijn gegaan. Ook deze hoofdstukken zijn weer gevuld met allemaal praktijk voorbeelden. Aan het einde van het boek zitten nog allemaal hulpmiddelen die je kunnen helpen bij een low-demand opvoedstijl.

Conclusie:

Dit boek is een must-have voor alle ouders van een PDA-er. Het vertelt stap voor stap met duidelijke voorbeelden hoe low-demand ouderschap werkt. Amanda's ontdekkingsreis is voor veel ouders van PDA-ers heel herkenbaar en dat maakt dit boek ook zo sterk.

Het is een praktijkboek geschreven door iemand die precies weet wat het is om een ouder van een PDA-er te zijn. Ze weet alle uitdagingen goed uit te leggen en blijft daarbij respectvol naar PDA-ers. Ik ben als PDA-er door dit boek geen enkele keer getriggerd en dat vind ik heel knap. Net als de onderbouwing van alles in het boek. Overal staan voetnoten naar wetenschappelijk onderzoek bij.

Ik denk dat dit boek de plaats van Het Explosieve Kind als meest aangeraden boek bij PDA gaat innemen. Hoewel de boeken elkaar heel mooi aanvullen is Low Demand Parenting HET boek wat je echt nodig hebt als ouder van een PDA-er. Het enige nadeel van het boek is dat het alleen in het Engels verkrijgbaar is.

Help me ploeteren! 
Het kost je geen cent, alleen wat moeite.Boeken

Een PDA vriendelijke low-demand levensstijl

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

2 gedachten aan “Boekreview: Low-Demand Parenting van Amanda Diekman”

 1. Hoi Myneke,
  Wij zijn ouders van een zoon, waarvan we sinds kort vermoeden dat hij PDA heeft. Hij is echter al 33, dus niet meer echt een kind. Hij woont begeleid, maar is nog wel vaak bij ons thuis. Denk je dat wij iets kunnen hebben aan dit boek? Gr Helen

  1. Hey Helen, mijn PDA-kind is in de 30 en woont zelfstandig, maar voor mij was het boek een feest van herkenning. Als PDA nieuw voor je is, geeft dit boek een hele goede uitleg van wat demands zijn en hoe je er mee om kunt gaan. De kinderen van de schrijfster zijn echter nog jong en wonen thuis dus de voorbeelden zullen niet aansluiten. Een boek geschreven door een volwassen PDA-er is Being Julia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *