Een PDA vriendelijke low-demand levensstijl

Een PDA vriendelijke low-demand levensstijl

Als je informatie zoekt over hoe je het beste om kunt gaan met PDA, kom je al snel de term ‘low-demand lifestyle’ tegen. Logisch voor degene die dit al toepassen. Maar wat als je net met je neus in de PDA boter bent gevallen? Want wat is dat dan precies die low-demand levensstijl en hoe ziet dat er in de praktijk uit?

Wat is de low-demand levensstijl?

Het is een rustige manier van leven die voorrang geeft aan het verminderen van stress- en angstniveaus bij PDA-ers. Het zorgt voor een veilige omgeving en is gebaseerd op vertrouwen. Je gebruikt flexibiliteit, samenwerking en een tactische manier van omgaan met eisen. De omgeving en activiteiten worden dus aangepast aan de unieke behoeften en voorkeuren van de PDA-er.

Het doel hiervan is om PDA-ers te helpen uit de vecht-vluchtmodus te blijven. Je toont er begrip voor dat eisen de autonomie bedreigen. Daarom ga je er flexibel mee om en wordt de omgeving veiliger voor een PDA-er.

Deze aanpak is gebaseerd op vertrouwen, flexibiliteit, samenwerking en zorgvuldig taalgebruik. Het doel is om de eisen die aan de PDA-er worden gesteld te verminderen en een omgeving te bieden die stress en angst minimaliseert.

Hoe ondersteun je een PDA-er?

Als je de low-demand levensstijl in praktijk wil gaan brengen moet je eerst weten hoe je iemand met PDA ondersteunt. Daarom zet ik hier nog eens op een rij wat een PDA-er kan helpen.

 • Voorkeur geven aan flexibele en op samenwerking gebaseerde benaderingen. Dit zal een gevoel van autonomie bevorderen, in plaats van de PDA-er het gevoel te geven dat anderen de controle over hem hebben.
 • Indirecte communicatiestijlen en verzoeken gebruiken. De directe eisen minimaliseren en zo stress te verminderen.
 • Gebruik maken van een aanpak die zo min mogelijk opwinding veroorzaakt. Dit helpt om angstniveaus tot een minimum te beperken en een gevoel van controle te geven.
 • Ruim de tijd nemen om vragen en informatie te verwerken en overhaaste communicatie vermijden om stress en overweldiging te verminderen.
 • Bewust zijn van sensorische overbelasting en maatregelen nemen om deze te minimaliseren, zoals het creëren van een rustige en stille omgeving en het bieden van sensorische ondersteuning als dat nodig is.

Een weinig vragende aanpak is onmisbaar als het gaat om PDA. Traditionele technieken die afhankelijk zijn van duidelijke grenzen en consequenties, zoals die worden gebruikt bij andere kinderen of zelfs die worden aanbevolen voor autisme, werken averechts bij PDA. In plaats daarvan kan een aanpak met weinig opwinding beter helpen. Want daardoor worden de angstniveaus tot een minimum beperkt en een gevoel van controle wordt gegeven.

Wat is er voor nodig?

De eerste stap naar een low-demand lifestyle is: Je bewust te worden van de vele eisen die PDA-er dagelijks ervaren. Door jezelf in de schoenen van een PDA-er te plaatsen en het leven vanuit hun perspectief te bekijken, kunnen je een beter begrip krijgen van de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd. Een manier om dit te doen is een inventarisatie te maken van de eisen die een PDA-er gedurende de dag tegenkomt.

Maak om te beginnen een wandeling door de dag van je PDA-er en noteer elke vraag of eis die ze tegenkomen. Het zal je verbazen hoeveel het er zijn! Deze oefening helpt om de enorme hoeveelheid eisen waarmee PDA-ers worden geconfronteerd te herkennen en hun worstelingen beter te begrijpen.

De volgende stap is kijken welke eisen je kunt laten vallen. Zodra je je bewust bent van de eisen die aan PDA-ers worden gesteld, is de volgende stap om te overwegen welke eisen echt belangrijk zijn en welke je kunt laten vallen. Het verminderen van de eisen kan helpen om meer controle en minder stress te voelen.

Ten slotte kun je werken aan de manier van eisen stellen door taal, toon en andere manieren te gebruiken die helpen om verzoeken op een meer positieve, keuzegerichte manier te doen. Dit kan het gebruik van declaratieve taal zijn, het anders formuleren van verzoeken door over objecten te praten in plaats van mensen, en het opnemen van keuze-elementen in verzoeken.

De low-demand levensstijl in de praktijk

Tot nu toe een prachtige uitleg met veel goede raad, maar ik kan me voorstellen dat je je afvraagt hoe dat er dan in de praktijk uit ziet. Daarom heb ik een aantal mensen gevraagd hoe ze low-demand levensstijl in de praktijk brengen. Ze gaven de volgende voorbeelden:

 • ‘Ons kind slaapt in een twijfelaar zodat er ruimte is om samen te slapen als dat nodig is.’
 • ‘We hebben geen standaard tijd waarop we eten. De warme maaltijd maak ik gewoon klaar en ik zie wel wie er aanschuift. Anders is er altijd nog een magnetron.’
 • ‘Ik heb altijd etenswaren op het aanrecht klaar staan zodat mijn kind kan grazen als hij er aan toe is.’
 • ‘Ze slaapt vaak in haar kleren of een joggingbroek en een shirt. Pyjama’s gebruikt ze al heel lang niet meer.’
 • ‘Af en toe mag ik zijn haar knippen en anders knippen we het gewoon niet’
 • ‘Tanden poetsen proberen we 1x per dag. Soms lukt het en soms niet.’
 • ‘Zomers buiten onder de watersproeier is ook douchen’
 • ‘Haar wassen doen we in de wasbak’
 • ‘Ze kiest zelf of ze gaat douchen of in bad wil en wanneer ze dat wil’
 • ‘We plannen veel tijd in om uit te rusten of op te laden’
 • ‘De regels voor scherm kijken zijn hier heel soepel’
 • ‘Ik leg uit wat er gebeuren moet en dan kijken we samen wat er nodig is om het uit te kunnen voeren.’
 • ‘Hij mag filmpjes kijken tot hij in slaap valt.’
 • ‘We doen veel dingen pas als hij er genoeg energie voor heeft.’

Dit zijn voorbeelden uit hun persoonlijke situatie en zijn niet op iedere situatie van toepassing. Haal eruit wat nuttig voor je is.

Conclusielow-demand parenting

Een low-demand levensstijl ontstaat niet van de ene op de andere dag. Het is het resultaat van een aantal keuzes en het in de praktijk brengen van wat je ondertussen leert over PDA. Het doel is om de vecht-vlucht reactie tot rust te brengen.

Dit doe je door: aangepast taalgebruik, keuze te bieden, flexibel te zijn, samen te werken, autonomie te respecteren en rust en ruimte te bieden.

Zoals Amanda Diekman, auteur van Low Demand Parenting, het uitlegt: “Low-demand parenting stelt je in staat om de eisen en verwachtingen die het gezinsleven onmogelijk maken te laten vallen en de vreugdevolle vrijheid van een leven met lage eisen te omarmen.”
Haar boek ‘Low-demand parenting’ is echt een aanrader.

Help me ploeteren! 
Het kost je geen cent, alleen wat moeite.Boeken

Bronnen:
neurodivergentinsights.com
pdasociety.org.uk

PDA hulpmiddelen

Als je te maken hebt met PDA dan heb je gereedschap nodig. Naast dat het belangrijk is om te weten wat PDA-autisme is en hoe het werkt, heb je een kist vol hulpmiddelen nodig. Met deze 10 hulpmiddelen bij PDA wil ik je de basis gereedschappen voor je PDA-gereedschapskist geven. Lees verder…

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

2 gedachten aan “Een PDA vriendelijke low-demand levensstijl”

 1. Bedankt voor je duidelijke website! Ik heb het doorgestuurd aan de hulpverleners en vader en mijn moeder.
  Dagelijks krijg ik te horen dat ik te weinig eisen stel, en dat mijn kind zelfbepalend gedrag bij mij laat zien. Jaren geleden koos ik instinctief voor geweldloos verzet, omdat ik nog niet gehoord had over pda. Het is me niet in dank afgenomen.
  Nu krijg ik al “aha! ” reacties na het doorsturen van uw site.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *