Boekreview: Being Julia

Boekreview Being Julia

Als je een PDA-kind hebt lig je er geregeld wakker van. De toekomst van je kind. Hoe gaat het leven van je kind eruit zien als het volwassen is? Gaat je kind het zelf redden? En nog veel meer van dit soort vragen gaan er door je hoofd. Gelukkig zijn er volwassen PDA-ers zoals Julia die hun ervaringen delen. In Being Julia vertelt ze hoe het leven als volwassen PDA-er eruit ziet. Bij deze mijn boekreview

Het boek

  • Titel: Being Julia A personal account of living with Pathological Demand Avoidance
  • Auteur: Ruth Fidler, Julia Daunt
  • Uitgever: Jessica Kingsley Publishers
  • Jaar: 2021
  • Aantal pagina's: 189
  • Taal: Engels

Samenvatting:

Het boek wordt ingeleid door Dr Judy Eaton een klinisch psycholoog uit London. Ze zegt dat dit boek geschreven is vanuit het hart en dat Julia heel open schrijft over de moeilijkheden waar ze tegen aan loopt als PDA-er. Daarna volgt er een introductie en een uitleg wat PDA is.

In hoofdstuk 2 begint Julia haar verhaal te vertellen. Ze heeft PDA, ADHD en last van psychoses.  In het eerste deel van het boek verteld Julia over haar jongere jaren en hoe ze verder is opgegroeid. Ze verteld wat ze zichzelf kan herinneren, aangevuld door herinneringen van haar moeder. Ze illustreert dit met tekeningen, brieven en rapporten die ze nog heeft waardoor het verhaal nog meer gaat leven.

Uitleg en tips

Julia legt uit hoe ze haar diagnose heeft gekregen en wat dit voor haar betekent. Ze gaat dieper in op hoe haar demand avoidance werkt en hoe ze daar mee omgaat. Dit is een hoofdstuk met gouden tips direct van de bron.

In de volgende hoofdstukken komen de invloed van PDA op haar zintuigen, haar communicatie en haar vriendschappen en relaties aan bod. Ze beschrijft heel open en eerlijk hoe ze dit beleefd en waar ze tegen aan loopt. Ook verteld ze wat haar helpt om hiermee om te gaan.

Hoofdstuk 9 gaat over meltdowns. Wat het precies is en wat het verschil is  tussen een meltdown van een kind, een tiener en een volwassene. Hoe Julia dit zelf beleefd en wat triggers kunnen zijn. Plus een uitgebreide uitleg wat je kunt doen om een meltdown te voorkomen.

Een van de mooiste hoofdstukken vind ik het hoofdstuk waar haar vriend Paul verteld hoe hij het samenleven met Julia beleeft. Niet alleen is het heel moedig van beide om hier dieper op in te gaan, maar er spreekt ook een enorme wil van beide uit om de relatie te willen verdiepen.

In het laatste hoofdstuk gaat Julia in op haar toekomst. Ze verteld wat het maken van dit boek haar heeft gebracht en hoe ze haar toekomst ziet. Ze hoopt dat haar boek vooral een boodschap van hoop over brengt. Dat ouders van PDA-kinderen die haar boek lezen aangemoedigd worden om een mogelijk zelfstandige en positieve toekomst voor hun kinderen te zien.

Mijn mening

Het boek is alleen in het Engels beschikbaar. Mijn Engels is redelijk en ik vond het boek makkelijk weglezen. Heel af en toe moest ik een vertaling van een woord opzoeken. Zeker als je wat thuis bent in de Engelse autisme termen is het boek goed leesbaar.

Het eerste gedeelte van het boek vond ik wat langdradig. Dat kan komen omdat ik geen opgroeiende kinderen meer heb. Ik kan me zo voorstellen dat het herkenbaar is als je zelf kinderen in die leeftijd hebt. Het tweede gedeelte van het boek vond ik herkenbaar en leerzaam. De manier waarop de ervaring van Julia wordt verbonden met uitleg en tips, leest prettig en geeft goede handvatten.

Conclusie

Being Julia is zeker een aanrader. Wat ik vooral erg mooi vind is haar boodschap van hoop aan het einde van het boek. Dat is de reden dat ze de moeite heeft genomen het boek te maken. Daar kun je als ouder van een PDA-er zeker je voordeel mee doen. Lees het boek om het verhaal van Julia en houd het daarna bij de hand als naslag werk vanwege de vele tips die erin staan.

Help me ploeteren! Het kost je geen cent, alleen wat moeite.
Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *