Do’s and don’ts bij PDA

Do's and don'ts bij PDA
Het grootste misverstand over PDA is gelijk de makkelijkste manier om PDA te herkennen. Je zou denken dat wat bij autisme helpt, ook helpt bij PDA. Dit is niet het geval. Er zijn dus een aantal do’s and don’ts bij PDA.

PDA en autisme

PDA is een onderdeel van het autismespectrum. Veel van ons hebben special interests, problemen met sociale communicatie en vaste patronen. Bij autisme helpt alles voorspelbaar te maken en duidelijk maken wat er verwacht wordt. Ook werken met een beloningssysteem kan helpen.
Deze dingen werken vaak averechts bij PDA. Want je kunt iemand nog zo een hoge beloning geven als je het niet kunt, gaat het dus nooit lukken. Dan leidt het alleen maar tot meer frustratie. Daarom hier een overzicht met wat er niet werkt bij PDA en wat er wel werkt.

Do’s and don’ts bij PDA

Niet doen:

Dit triggert allemaal heel veel stress wat een meltdown tot gevolg heeft. Gelukkig zijn er ook een aantal dingen die wel goed werken bij PDA-autisme.

Wel doen:

Dit brengt meer rust voor PDA-ers en hun omgeving. En hoe meer rust er is hoe meer ruimte er komt om nieuwe dingen te leren.

Help me ploeteren! 
Het kost je geen cent, alleen wat moeite.Boeken

PDA-autisme 10 tips voor ouders

Tijdens de PDA Space Summit 2022 gaf Yvonne Newbold een top 10 tips voor PDA-ouders. Ik geef je hier een kort overzicht van haar webinar. Yvonne heeft drie kinderen. Ze schrijft en spreekt gepassioneerd over alles wat het leven voor kinderen en volwassenen met een neurologische aandoening of handicap beter kan maken. Ze doet dit … Lees verder
Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *