Toponderhandelaars

Toponderhandelaars

' Mam, mag ik Mario Kart 7 voor de 3DS?' vraagt mijn dochter. Er schiet van alles door mijn hoofd. Vooral onze beide lege bankrekeningen. Toch is nee zeggen geen optie. Want dan breekt de hel los. Dus wat doe je dan? Onderhandelen als een toponderhandelaar!

Toponderhandelaars

Als ouder van een kind met PDA, maar ook als je een partner hebt met PDA dan moet je kunnen onderhandelen. Dit is echt een eerste vereiste. We weten allemaal dat nee zeggen geen optie is. Dus dan kun je niet veel anders dan onderhandelen. Veel van ons zijn al toponderhandelaars, maar als je dat nog niet bent zijn hier wat tips om het te worden.

Het nee woord

Ik zeg zelden nee tegen mijn dochter. Dat heb ik al snel afgeleerd. Toen ze begon met praten werd onderhandelen een mogelijkheid. En dat kan het leven zo veel beter maken. Dat is dus mijn eerste advies. Probeer 'nee' zoveel mogelijk te vermijden. En als je hem gebruikt zorg dat hij telt. Als ik nee zeg, weet mijn dochter dat ik er een complete meltdown en alle drama in de wereld voor over heb. En dat het dus echt nee is en nee blijft.

Wat dan wel?

- Even denken

De makkelijkste vind ik: ' Ik moet er even over denken'. Dat geeft mij tijd om een strategie uit te denken. Vaak is die strategie kijken of ik mogelijk kan maken wat ze wil. Want haar leven is al moeilijk genoeg, dus alles wat ik kan doen om haar leven leuker of prettiger te maken, doe ik. En inderdaad daar krijg je commentaar op van anderen. Iets over verwennen en dergelijke. Daar zal ik een andere keer zeker nog op terug komen.

In het geval van Mario Kart, kom ik dan later terug bij mijn dochter met een voorstel. Als Mario Kart tweedehands verkrijgbaar is voor een redelijke prijs en mijn loon is weer binnen dan krijg je hem. Zij vraagt dan wat ik onder een redelijke prijs versta. Die zet ik dan laag in omdat ik weet dat zij die prijs nog wat omhoog zal proberen te krijgen.

Zorg wel dat je goed onthoud wat je hebt afgesproken want de meeste autisten hebben, zoals je weet, een feilloos geheugen. Maar je eraan herinneren vinden ze vaak moeilijk. Het is wel eens gebeurt dat mijn dochter helemaal over de rooie ging over iets wat ik had beloofd maar was vergeten. Dat vertelde ze dan met veel moeite achteraf.

- Ja met voorwaarden

Wij woonden vlak bij een winkelstraat met een speelgoedwinkel die een prachtige game en Lego afdeling had. Niet alleen mijn kinderen, maar ook ik vonden het heerlijk om daar rond te kijken. Als mijn dochter geld had gekregen wilde ze daar onmiddellijk naar toe. Dat kon natuurlijk niet altijd, wat vaak tot een hevige reactie leidde. Maar soms kon ik haar uitleggen dat als ze me hielp met boodschappen doen, of als ze naar school was geweest, of wat er dan ook maar gebeuren moest. We daarna zo snel als we konden naar de speelgoedwinkel zouden gaan.

- De gevolgen

'Kan ik meer weekgeld krijgen?' vroeg mijn dochter vorige week. Mijn reactie was: ' Ja hoor, maar dan is er wel minder geld over voor extra dingen zoals kleding, uitjes, enz. Daar wilde ze even over nadenken.

Vaak als je iets wil heeft dat gevolgen op een ander gebied. Dat kan financieel zijn, maar het kan ook gevolgen hebben voor jezelf of iemand anders. Verteld dat, leg uit wat de gevolgen zijn. Dit past zeker niet in alle situaties, maar het kan soms tot verrassende uitkomsten leiden. Mijn dochter koos ervoor om haar weekgeld niet te verhogen.

- Een alternatief

In bijna alle gevallen geef ik een alternatief. Dan moet je soms wel even flink nadenken, maar er is bijna altijd wel een alternatief waar je beide mee kan leven. Ik benoem dan niet wat niet mag, maar gelijk wat wel mag: We kunnen vanavond frietjes eten. We kunnen gaan sparen voor dat spelletje. Je mag na het eten nog wel even verder gamen, enz.

Conclusie

Goed kunnen onderhandelen is echt iets wat jouw leven, maar ook zeker het leven van je PDA-kind een stuk makkelijker en ook leuker kan maken. Als je het leuk vind, wordt het een soort sport. Mijn dochter en ik vinden het vaak erg leuk om te doen. Het geeft heel veel voldoening als je er een mooie deal uit kunt slepen. Maar het is ook fijn als je tot een overeenstemming kunt komen. Zoals mijn dochter dan zegt: 'Fair enough'.

Uiteraard moet je kind een bepaalde taalvaardigheid hebben om te kunnen onderhandelen. Dat snap ik als geen ander. Zoals alles wat ik hier deel is dit mijn eigen ervaring. Hopelijk heb je er iets aan, maar het kan best zo zijn dat jouw situatie anders is. De lijst voorbeelden die ik heb gegeven is zeker niet compleet. Deel je eigen ervaringen en voorbeelden hier onder om de lijst aan te vullen. Dit kan anderen echt helpen om ook een toponderhandelaar te worden.

Help me ploeteren! Het kost je geen cent, alleen wat moeite.Boeken

PDA en opvoeden, zet het raam maar open!

 

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *