Boekreview: Achter het Masker

Een bijzonder verzoek. PDA boekreview

Een aantal weken geleden kreeg ik een bijzonder verzoek. Via Facebook nam Dave contact met me op om me een aantal vragen over PDA te stellen. Hij herkent zichzelf in het PDA-profiel. Hij vraagt me of ik zijn boek 'Achter het Masker' wil lezen en wil kijken of ik er kenmerken van PDA in herken. Ik beloof hem het te lezen als ik er een review over mag schrijven.

Het boekAchter het Masker van Dave Lenaards

  • Titel: Achter het Masker
  • Auteur: Dave Lenaards
  • Uitgever: Palmslag
  • Jaar: 2022
  • Aantal pagina’s: 135
  • Taal: Nederlands

Samenvatting

Dave zijn ondernemende avontuurlijke geest is geboren in een lichaam met spastische cerebrale parese. Hij is spastisch. Dave zijn dromen zijn niet zo groot. Eigenlijk wil hij wat voor de meeste van ons vanzelfsprekend is. Hij wil liefde, autonomie, privacy en rust in zijn hoofd.

Geen heilig boontje

Naar de buitenwereld toe is Dave een populaire en sociale jongen, altijd in voor kattenkwaad. De kinderen in de buurt accepteren hem zoals hij is en hij speelt regelmatig buiten. Thuis is het een heel ander verhaal. Hij kan niet omgaan met autoriteit en iedere keer als hem iets verboden wordt gaat hij volkomen over de rooie. Schoppen, slaan en met spullen gooien kan Dave niet, dus hij zet het op een krijsen.

De relatie met zijn ouders is dan ook moeizaam. Dave vindt het verschrikkelijk dat er dingen voor hem worden geregeld zonder dat er aan hem gevraagd wordt wat hij wil. Zijn schaduwkant vol boosheid en verdriet groeit en er worden verschillende psychologen ingeschakeld om dit het hoofd te bieden.

Ze adviseren vooral regelmaat, rust en duidelijke regels. Dit was niet waar Dave behoefte aan heeft, maar aan hem wordt niets gevraagd. Hij wordt uit huis geplaatst.

Davy Casanova

Dave is populair en ontpopt zich al jong als een ware Casanova. Hij heeft meerdere keren een relatie en verteld daar uitgebreid over in zijn boek. Door zijn beperkingen is een relatie extra ingewikkeld. Want wat mag en kun je van een partner vragen? Wat als een partner jouw leven op alle vlakken kan verbeteren. In het geval van Dave betekent het geen vreemde handen meer aan zijn lijf. Geen vreemde mensen meer die hem moeten helpen.

Dit alles geeft elke relatie die Dave heeft een extra lading. Het lukt niet om een relatie in stand te houden en iedere keer als een relatie eindigt wordt het voor Dave moeilijker om het leven weer op te pakken.

Bedelen om hulp

De lichamelijke beperking van Dave krijgt steeds meer invloed op zijn geestelijke beperking en vice versa. Voor minder lichamelijke klachten heeft hij een rustig en ontspannen hoofd nodig. Maar door de druk die Dave daardoor voelt, raakt hij juist meer gespannen. Met meer lichamelijke klachten als gevolg, wat de druk om te ontspannen weer hoger maakt.

Het lukt niet meer om zelfstandig de deur uit te gaan. Dave besluit PGB aan te vragen voor begeleiding buiten de deur. De juiste hulp krijgen is niet altijd makkelijk. Zeker als mensen denken dat je het wel kan maar dat je niet wil.

Dave heeft steeds meer angsten waardoor zijn spastische gevangenis steeds kleiner wordt. Hij vraagt zich af of dit komt door de keuzes die hij heeft gemaakt in het leven of dat het al vanaf zijn geboorte in zijn hersenen is geprogrammeerd. Niemand weet het.

Mijn mening

Over het boek kan ik kort zijn. Het is een diepgaande biografie die absoluut het lezen waard is. Dave heeft hem geschreven omdat hij het taboe rondom 'gehandicapten' en depressiviteit bespreekbaar wil maken. Alleen daarom is het al de moeite waard om het te lezen.

Over de vraag of ik PDA-kenmerken in het boek herken ben ik wat langer van stof. In de eerst instantie vond ik dat lastig. Daarbij ben ik niet de aangewezen persoon om te bepalen of iemand wel of geen PDA heeft.

Daarom heb ik weer contact met Dave gezocht en hem gevraagd waarom hij zichzelf in het PDA-profiel herkent. Het eerste wat hij zei was: 'Ik hoor al mijn hele leven: Je kan het wel maar, je wil gewoon niet.' Hij vertelt me dat hij grote moeite heeft met autoriteit en zich niets door een ander laat vertellen. Dat hij naar de buitenwereld veel maskeert en zijn boek daarom ook 'Achter het masker' heet. We chatten nog een tijdje zodat ik een beter beeld krijg.

Ik pak het boek er nog eens bij. Nu ik wat meer achtergrondinformatie heb gekregen herken ik makkelijker meerdere PDA-kenmerken in het boek.

Conclusie

Voor Dave geeft de informatie over PDA een verklaring voor zijn gedrag. Omdat het een neurologisch probleem is kan het ook een antwoord zijn op zijn vraag of zijn gedrag in zijn hersenen geprogrammeerd is. Ik hoop dat dit hem wat houvast geeft.

Ik voel me bevoorrecht dat Dave me het bijzondere verzoek deed om zijn boek 'Achter het Masker' te lezen en hierover met me van gedachten te wisselen. Het laat mij weer op een hele andere manier over PDA nadenken. Welke keuze Dave ook maakt over zijn toekomst ik ben blij dat ik hem heb leren kennen. Hij is een hele bijzonder man.

Help me ploeteren! 
Het kost je geen cent, alleen wat moeite.Boeken

10 gedragskenmerken PDA-autisme

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *