PDA in december

PDA-autisme in december

Het is weer december. Een lastige maand voor iedereen die met PDA te maken heeft. Vaak om meerdere redenen. PDA is altijd al een hele uitdaging, maar PDA in december is echt een bitch.

Als PDA-er

Eigenlijk begint de ellende voor veel PDA-ers al half november. De intocht van Sinterklaas, overal sinterklaasliedjes. Dingen beginnen te veranderen en dit gaat de hele maand december door. Als het Sinterklaas gebeuren is afgerond komt de kerstversiering tevoorschijn.  Dit zorgt bij jonge PDA-ers voor onrust en onzekerheid. De spanning van cadeautjes, de verwachtingen van familie er zijn allemaal demands aan verbonden.

De meeste oudere PDA-ers proberen het gebeuren zoveel mogelijk te vermijden. Sommigen vinden de lichtjes en/of de kerstversiering nog wel leuk, maar vooral de verwachtingen van familie valt ze zwaar. Ook boodschappen doen is een hele uitdaging in december. Het is drukker in de supermarkt en het is ook drukker op andere tijden dan verwacht. Kortom heel onvoorspelbaar allemaal. Daardoor wordt de toch al zware taak van boodschappen doen nog lastiger.

Als ouder/verzorger van een PDA-er

Als ouder/verzorger heb je niet alleen je handen vol aan het organiseren van alle feestelijkheden, je PDA-er is angstiger en meer gestrest dan normaal. En of dat nog niet genoeg is, heb je ook nog te maken met goedbedoelende familieleden die een mening hebben over jouw PDA-er en hoe je die begeleid.

Als het je met veel moeite gelukt is om je PDA-er mee te nemen op familiebezoek krijg je geen schouderklopje, medeleven of begrip. Je krijgt commentaar en/of goede raad uit de oude doos. Terwijl je al zoveel op je bord hebt deze maand.

PDA in december

Daarom wil ik jullie aan het begin van deze zware maand graag een hart onder de riem steken. Alle ouders of verzorgers van PDA-ers die ik spreek doen hun uiterste best en meer om hun PDA-er bij te staan. Om ze de best mogelijke zorg te geven. Jullie doen het goed. Jullie hebben de opvoeding en hulp aan jullie kinderen op maat gemaakt en afgestemd op de behoefte van jullie PDA-er.

Dus laat jullie niet aan het twijfelen brengen door de opmerkingen en goed bedoelde raad van anderen. Tante Dinges en oom Enzo hebben geen idee wat een PDA-er nodig heeft. Jullie wel! En jullie zijn niet alleen, er is een hele groep PDA-ers, ouders, verzorgers en zelfs hulpverleners die weten dat jullie het geweldig doen. Jullie staan er zeker niet alleen voor.

En tegen alle PDA-ers wil ik zeggen. December is zwaar voor ons. Dus maak gebruik van dingen die helpen. Vraag eens een ander om je boodschappen te halen of bestel een keer online. Neem je rust en bewaak je grenzen. Ook jullie zijn niet alleen. Er komen steeds meer PDA-ers in beeld en zo komt er steeds meer begrip. Neem het jezelf in ieder geval niet kwalijk als het niet wil lukken.

Als je het nog niet hebt gedaan zoek ons dan op in de Facebookgroep PDA Nederland en Belgie.

Ik wens jullie allemaal sterkte en rust deze maand. En onthoud goed, januari komt er aan en dan is het allemaal weer voorbij.

Help me ploeteren! Het kost je geen cent, alleen wat moeite.

Uitdagende feestdagen 2

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *