Uitdagende feestdagen 2

PDA in december: Uitdagende feestdagen 2

In mijn vorige blog vertelde ik over de uitdagende feestdagen uit mijn jeugd. In ‘Uitdagende feestdagen 2’ vertel ik je over de feestdagen als gezin.  Als moeder probeerde ik er het beste van te maken. Onze feestdagen waren vaak anders dan die in andere gezinnen, soms moeilijk, vaak rustig en af en toe gewoon leuk.

Sinterklaas

Mijn dochter was doodsbang voor Sinterklaas. Dus maakte we het minder spannend door alle verrassing eraf te halen. Vanaf het moment dat mijn kinderen het konden begrijpen, vertelde ik dat Sinterklaas gespeeld werd door iemand en wat de geschiedenis achter het feest is.

Gelukkig gingen de leidsters van de peuterspeelzaal daarin mee. Ze snapten dat het voor alle kinderen goed was als er wat minder spanning om Sinterklaas hing. Daarom kleedde ze zich om waar de kinderen bij waren. De ene juf werd aangekleed als Sint, de andere als Piet. De kinderen vonden het prachtig. Niet alle ouders waren er blij mee, maar de meeste vonden het een prima oplossing.

Als gezin lieten we het hele Sinterklaas gebeuren vooral op school. Sinterklaas avond was een cadeautje en wat lekkers, meer niet. Het was allemaal al spannend genoeg. We hadden ook geen familie over de vloer. ‘Sinterklaasfeest vier je met je gezin’ zeiden we dan.

Kerst

Kerst was wel altijd een zware tijd. Met een grote schoonfamilie werd er van ons verwacht dat we mee werkte aan kerstfeest met de hele familie. Gelukkig vonden mijn ouders het wel best als we niet kwamen met kerst. Dat betekende dat we ons maar één dag moesten schikken. Dat deden we dan ook netjes. Ik probeerde dan geduldig uit te leggen waarom mijn kinderen met een koptelefoon opzaten en zich met niemand bemoeiden.

Hoe traumatisch dat voor mijn dochter was blijkt wel uit het feit dat december nog steeds een moeilijke maand voor haar is. Als ik haar vraag hoe dat komt, zegt ze: Dan moest ik tijd doorbrengen bij mensen waarvan dan verwacht wordt dat ik er respect en zelfs passie voor heb om ze te zien, maar die mij eigenlijk gewoon niet aanstaan.

De kerstdagen bleven moeilijk. Tot er spelcomputers op de markt verschenen. Toen werd het allemaal een stuk makkelijker. De gameboy kon overal mee naar toe en maakte verplichte bezoeken een stuk aangenamer. Nog steeds is het volgens mijn kinderen het beste cadeau ooit. Het was een uitkomst in een tijd waarin smartphones nog niet bestonden.

Oud en nieuw

De Nintendo 64 veranderde onze feestdagen voor altijd. Die hebben we ooit gekocht met 2 spellen als cadeau voor de feestdagen. Nooit geen gedoe meer over cadeautjes. Als er gevraagd werd om een bepaald spel was mijn antwoord steevast: ‘Als hij tweedehands verkrijgbaar is.’ Het hele jaar stroopte ik alles af om de juiste spellen tweedehands te pakken te krijgen. Zodat ik die in december op voorraad had als cadeau.

Toen Mario Party uitkwam was het feest compleet. Een bordspel maar dan op de Nintendo 64. De reclameslogan was: ‘Mario Party all night long.’ Mijn dochter wilde per se ook de hele nacht Mario Party spelen, net als in de reclame. Dat doen we dan met oud en nieuw beloofde ik. Tot op de dag van vandaag kruipen we met oud en nieuw bij elkaar om Mario Party te spelen, all night long.

 

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *