PDA-meet Heerenveen verslag

Verslag PDA-meet Heerenveen

Vrijdagavond 12 april tussen 19.00 en 23.00 uur was het zover: De eerste echt PDA-meet in Heerenveen. Hoe ging het?

Lezing

Tussen 19.00 en 20.00 uur was de inloop. Samen met mijn PDA-Bestie ontvingen 20 belangstellenden. Dit waren hoofdzakelijk ouders maar ook PDA-ers en hulpverleners. Ik besprak de volgende onderwerpen.

 • Wat zijn de PDA kenmerken
 • Hoe werkt de vecht of vlucht reactie
 • Wat zijn demands
 • Hoe voelt het om PDA te hebben
 • Wat kan helpen

Als tijdens mijn verhaal kwamen de vragen op gang.  Dat vind ik altijd fijn, want dan kan ik dieper ingaan op onderwerpen waar meer vragen over zijn.

Pauze

Na de lezing hielden we kwartiertje pauze om het allemaal te laten bezinken. Er stonden kannen met koffie en thee op tafel en ik had een stapel PDA gerelateerde boeken mee genomen om te bekijken. Dit nodigde uit tot opstaan en een praatje maken met andere ouders.

Dit leidde al snel tot geanimeerde gesprekken tussen ouders. Er werden ervaring uitgewisseld en het was voelbaar hoe fijn het is om contact met gelijkgestemden te hebben. Het was jammer om dit te moeten onderbreken voor het tweede gedeelte.

Vragen

Na de pauze was er ruimte om vragen te stellen over de persoonlijke situatie. Die vragen waren er veel. Ik kan niet uitleggen hoe fijn het is om met een groep bij elkaar te zitten die allemaal ervaring hebben met PDA. Als je dan je vragen voor legt, denkt iedereen mee. Iedereen helpt mee en deelt ervaringen. Dat is absoluut onbetaalbaar.

Rond 10 uur hebben we afgesloten. Daarna was er nog de mogelijkheid om na te praten en tegen 11 uur moest ik een aantal deelnemers bijna de deur uit duwen. Ze bleven op de stoep nog napraten en zwaaiden mij uit toen ik vertrok.

Mijn ervaring

Als ik terugkijk kan ik maar een ding zeggen: ‘Ik vond het geweldig’. Voor mij is er niets leukers dan voor de groep te staan en betweterig te doen. Een van de voordelen van PDA. Ik was vergeten hoe fijn ik dit vindt.

Ik wil graag mijn PDA-bestie bedanken voor haar steun bij deze eerste keer. Ze viel in als ik het even niet meer wist en heeft alle vragen genoteerd. Dan kan ik daar via blogs weer dieper op in gaan. Ook heeft ze deze prachtige sfeerimpressies gemaakt, lol.

Een ernstige Myneke op de PDA-meet Heerenveen Boeken, beker op tafel bij de PDA-meet Heerenveen

Ook alle aanwezigen wil ik bedanken. Jullie waren enthousiast en open, stonden allemaal klaar om elkaar te steunen en te helpen. Het was een hele bijzondere ervaring om om te zien hoe fijn jullie het vonden om bij mensen te zijn die weten wat leven met PDA inhoudt.

Nog een PDA-meet?

Voor de afsluiting heb ik gevraagd of er behoefte was om dit nogmaals te doen. Daar kwam een volmondig ‘ja’ op. De vraag hoe vaak was wat lastiger. Begrijpelijk want het is zowel voor mij als voor de deelnemers een hele puzzel om zo een ontmoeting bij te wonen.

Uiteindelijk kwam er uit dat eens per kwartaal wel fijn zou zijn. Daar ben ik mee aan het werk gegaan. Daaruit bleek gelijk dat dit moeilijk haalbaar is, want over drie maanden zitten we in de zomervakantie. Plus dat voor een volgende meet een ander onderwerp besproken moet kunnen worden. Dus ik moet een uitgewerkt onderwerp verzorgen. Daarom heb ik besloten om alleen naar de eerstvolgende meet te kijken.

De volgende meet wordt zaterdagmiddag 14 september gehouden. Weer voor een groep van ongeveer 20 deelnemers. Op een locatie in Bilthoven. Zodra ik meer weet horen jullie het van me.

Help me ploeteren! 
Het kost je geen cent, alleen wat moeite.Bol AlgemeenBol Algemeen

Wil je dat ik een lezing kom geven bij jou in de buurt? Neem dan contact op via ploeteren.nl@gmail.com om de mogelijkheden te bespreken.

Een helpende hand gesprek helpt

Er is weinig kennis over PDA in Nederland terwijl daar wel vraag naar is. Daarom bied ik hulp en uitleg aan in de vorm van Helpende Hand gesprekken. Ik geef ook via webinars voorlichting en advies aan groepen en hulpverlening. Lees verder…

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

4 gedachten aan “PDA-meet Heerenveen verslag”

 1. Wat fantastisch dat het zo een succes was! Keep up the good work want er is inderdaad nog veels te weinig kennis en ervaring met PDA in Nederland. Woon zelf in het westen, mocht je eens ‘ on tour ‘ gaan ( of misschien is er eens een mogelijkheid om zo een bijeenkomst online bij te wonen ? ) schuif ik graag aan! Ervaringen delen is van onschatbare waarde.

  1. Ik ben bezig met een locatie in het midden van het land dus het potentieel van een tournee is er zeker. Wie weet zie ik je op de volgende meet!🌞

  2. ‘Het westen’ heeft nog een stem! Het zou fantastisch zijn om in de regio Delft/Den Haag/Leiden een meet-up te hebben!

   1. Ik weet dat er een grote behoefte aan een PDA-meet is in heel Nederland en ook in België. Maar het organiseren van een meet-up kost tijd, geld en energie. Middelen die ik maar beperkt beschikbaar heb. Dus ik doe wat ik kan met de beperkte middelen die ik heb en heb daarom als locatie voor de volgende PDA-meet voor midden Nederland gekozen. Wie weet is het ‘westen’ in de toekomst een mogelijkheid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *