Autisme en het puzzelstuk

Autisme en het puzzelstuk

Er is iets wat bij PDA-autisme veel beter begrepen wordt dan bij autisme. Dat is dat je het meeste over PDA kan leren van PDA-ers zelf. Bij autisme is dat nog lang niet overal duidelijk en het puzzelstuk speelt daar een grote rol in.

Autisme en het puzzelstukpuzzelstuk

Ik kom de blog: 'Puzzelstukjes ...Kap ermee!' van Autisme Academie tegen. Ze hebben deze blog gedeeld op Facebook en de reacties zijn pittig. Het gaat van: 'Ik ben onbekend met de slechte naam van puzzelstukjes.' Tot het fel verdedigen van het puzzelstuk. Meerdere keren wordt uitgelegd dat er vanuit de autismegemeenschap om goede redenen wordt gevraagd om er mee te stoppen. Waarop iemand reageert met: 'Wat is de autismegemeenschap? Dat herken ik niet, er is geen wij in autiland'

Autisme kennis ontwikkeld zich snel

Dan vraag ik me echt af onder welke steen je leeft. Als je op instagram of facebook even zoekt met #autisme vind je veel accounts van autisten en mensen met autisme. Je kunt ook kijken welke accounts ik volg. Dat is de autismegemeenschap en we ervaren daar zeker een wij.

Al deze mensen nemen de moeite om hun ervaringen te delen. De meeste doen dat om om anderen te helpen autisme te begrijpen. Om meer acceptatie en begrip te kweken voor iedereen die met autisme te maken heeft.

De ontwikkelingen rondom autisme gaan snel. Zeker nu de autisten zich er zelf mee bemoeien. Jammer genoeg kan niet iedereen deze snelle ontwikkeling bij houden. Daardoor blijven er hardnekkige misverstanden rondom autisme bestaan. Eentje daarvan is het gebruik van het puzzelstuk als symbool voor autisme.

Puzzelstuk onderzoek

Al in 2017 is er onderzoek gedaan naar het puzzelstuk. De onderzoekers vroegen zich af of afbeeldingen van een puzzelstuk in het algemeen of als symbool voor autisme negatieve associaties oproept. Want dat wordt door de autismegemeenschap wel beweerd, maar is dat ook echt zo? 

Uit het onderzoek kwam naar voren dat puzzelstukken worden geassocieerd met incompleetheid, imperfectie en eigenaardigheid. Niet alleen de bekende autisme puzzelstukken, maar alle puzzelstukken roepen deze negatieve associatie op. Dit heeft ongetwijfeld ook te maken met de geschiedenis van het puzzelstuk als autisme symbool.

Geschiedenis

Het puzzelstuk is in 1965 wordt in de VS de National Society for Autistic Children opgericht. Ze kiezen het puzzelstuk als hun symbool vanwege de bijzonder manier waarop de autistische zoon van de oprichtster Ruth Sullivan zijn puzzels in elkaar zet.[1]

Dit symbool wordt overgenomen door autisme organisaties die later worden opgericht zoals: de Autism Society of America en Autism Speaks. Deze organisaties zijn nooit met hun tijd meegegaan en leunen nog op de ouderwetse ideeën van autisme. Ze accepteren autisten en mensen met autisme niet zoals ze zijn, maar willen ze vormen naar hun normen en waarden. Veel van de methodes die ze daarvoor gebruiken zijn schadelijk en achterhaalt.

Wat betekent het in de praktijk?

Wat als je te maken hebt met een hulpverlenende instantie die een puzzelstuk in het logo heeft? Wat zegt dat dan? Het betekent in ieder geval dat hun kennis over autisme niet up-to-date is. Dat ze weinig of geen contact hebben met de autismegemeenschap.

Het kan ook zijn dat ze het puzzelstuk gebruiken vanwege de negatieve associatie. Dat ze autisme zien als iets negatiefs. Als iets wat incompleet, imperfect en eigenaardig is. Als je met zo een instantie te maken hebt, kun je ze vragen waar hun logo voor staat en of ze weten dat het een negatieve associatie heeft. Vaak blijkt dan dat het een gebrek aan kennis is.

Wat dan welasgspectrum symbool

Maar als je dan geen puzzelstuk wil gebruiken. Welk symbool gebruik je dan voor autisme. Binnen de autismegemeenschap is er gekozen voor het regenboog of gouden Infiniti symbool. Goud omdat het element Au is. De beginletters van autisme. Het Infiniti symbool staat voor continuïteit, heel zijn. We zijn niet stuk, we missen geen stukjes van onszelf. De regenboog geeft het spectrum weer. Het autisme spectrum dat uit verschillende eigenschappen bestaat die we in meer of mindere mate bezitten. 

Conclusie

Het puzzelstuk als symbool voor autisme heeft zijn beste tijd gehad. Het is gekozen in 1965 en is dus echt aan een update toe. Natuurlijk ben je vrij om het te gebruiken, maar waarom zou je iets willen gebruiken wat zo'n negatief imago heeft en zoveel discussie oproept. Het geeft mensen het idee dat je organisatie of bedrijf de kennis over autisme niet op orde heeft. Dat er niet geluisterd wordt naar de doelgroep zelf. Een gemeenschap met een duidelijke stem.

Help me ploeteren! Het kost je geen cent, alleen wat moeite.

Bronnen:
researchgate.net
intheloopaboutneurodiversity.wordpress.com
studybreaks.com

[1] Autisme De vele gezichten van een stoornis, John Donvan - Caren Zucker, blz 122-129

Wil je meer weten over de geschiedenis van autisme lees dan: Autisme De vele gezichten van een stoornis. Een prachtig boek.

Boekreview: Autisme De vele gezichten van een stoornis

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *