Boekreview: Autisme De vele gezichten van een stoornis

Boekreview: Autisme De vele gezichten van een stoornis

Er zijn heel veel boeken geschreven over autisme. Met mijn boekreviews help ik je te kiezen wat de moeite van het lezen waard is.

Dit boek had ik al een paar keer voorbij zien komen als aanrader. Het is een flinke dikke pil maar toen ik eenmaal begon met lezen was ik verkocht. Ik heb het in één ruk uitgelezen en gebruik het nu als naslag werk. Als je wil weten waarom, lees dan mijn boekreview: Autisme De vele gezichten van een stoornis hieronder.

Titel: Autisme De vele gezichten van een stoornis
Auteur: John Donvan en Caren Zucker
Uitgever: Atlas Contact
Aantal pagina's: 719
Genre: Studieboek

Samenvatting:

Het boek doet op verhalende wijze verslag van de geschiedenis van autisme. Van de eerste omschrijvingen van psychiatrische patiënten die op autisme kunnen wijzen tot en met de huidige neurodiversiteits-beweging en alles daartussen. Welke behandelingen er werden toegepast, welke theorieën er zijn, welke boeken er zijn geschreven, waar meningsverschillen ontstonden, en nog veel meer. Waar het puzzelstukje vandaan komt en waarom dat nu vele tegen de borst stuit.

Titelverklaring:

De vele gezichten van een stoornis, is een titel die mij in eerste instantie tegenstond. Vooral omdat ik autistisch ben maar zeker niet gestoord. Maar nu ik het boek heb gelezen begrijp ik waarom ze voor deze titel hebben gekozen. Het boek doet niet alleen verslag van alle bestaande theorieën, maar verteld de levensverhalen van autisten door de tijd heen. En in de tijd die achter ons ligt, werd autisme gezien als stoornis. Maar de  levensverhalen die verteld worden, laten zien dat het voor iedereen anders is. Autisme heeft inderdaad veel verschillende gezichten.

Schrijfstijl/vertelwijze

Dit boek is heel knap geschreven. Ze hebben de verschillende tijdlijnen en persoonlijke verhalen samen gevoegd tot een samenhangend geheel wat heel prettig leest. Dat is een hele prestatie omdat niet alles in chronologische volgorde is gebeurd, maar er veel dingen gelijktijdig gebeurden.

Auteur

John Donvan is een journalist en nieuwslezer.
Caren Zucker is moeder van een autistische zoon en televisienieuws producent.

Mijn mening

Dit boek is een mustread voor iedereen die zich bezig houd met het verspreiden van kennis over autisme of wil weten hoe onze ideeën over autisme zijn ontstaan. Het boek voorziet je van alle basis kennis over autisme die er is. Als je dit boek hebt gelezen ben je in één klap op de hoogte van de hele geschiedenis van autisme. Alles is onderbouwd met bronvermelding. Alles is op een tijdlijn geplaatst en overal worden de verschillende meningen weergegeven. Als je een besproken onderwerp wil uitdiepen dan hoef je alleen maar in de bronvermelding te kijken voor meer informatie. Dit klinkt alsof het een gortdroog geschiedenisboek is. Daarom denk ik dat de grootste kracht van dit boek is dat het zo lekker weg leest.

Boekreview: Autisme De vele gezichten van een stoornis krijgt van mij een dikke

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *