PDA en agressie

PDA en agressie

Ik heb al een paar keer aandacht besteed aan PDA en verbale agressie. Ook heb ik een blog geschreven over psychische agressie bij PDA. Vandaag ga ik me wagen aan een blog over PDA en fysieke agressie.

Taboe

Praten over fysiek geweld is moeilijk. Als slachtoffer maar zeker ook als dader. Het gevolg is dat er weinig of niet over gepraat wordt. De schaamte is groot. Je vertelt niet zomaar dat je kind fysiek geweld tegen je gebruikt of dat je zelf geen controle over je agressie hebt. Daarbij loop je ook nog het risico op een melding bij organisatie als Veilig Thuis. Wat de situatie alleen nog maar moeilijker maakt.

De reacties van de buitenwereld helpen vaak ook niet mee. Ooit had mijn moeder al haar moed bij elkaar had geraapt, toen iemand vroeg hoe het met haar ging. Ze zei: 'Slecht, mijn man slaat me.' Er werd gegrinnikt en gemompeld: 'Nou dat zal wel meevallen toch?'

Helaas valt het niet mee en komt fysiek geweld bij PDA regelmatig voor. Zowel door jongens als door meisjes als door volwassenen. Omdat het naast een taboe ook een heel complex probleem is, is er helaas geen pasklare oplossing voor.

Geweldloos verzet

Het begin van een oplossing is om het probleem bespreekbaar te maken. Dat doe ik in gesprekken met ouders en hier. Daarnaast zie ik dat er hier en daar artikelen verschijnen over autisme en agressie. Vaak wordt hierbij verwezen naar de geweldloos verzet methode.

Net als Ella Lobregt-van Buuren, klinisch psycholoog, ben ik van mening dat deze methode alleen in aangepaste vorm bruikbaar is. Haar onderbouwing kun je teruglezen in haar artikel in het blad Systeemtherapie. Mijn ideeën erover kun je lezen is mijn blog over de geweldloos verzet methode.

Newbolds Hope

Iemand die zich geen blad voor de mond neemt als het om agressie gaat, is Yvonne Newbold. Ze heeft Newbolds Hope opgericht en biedt ondersteuning aan ouders en professionals bij het terugdringen van gewelddadig, moeilijk en gevaarlijk gedrag bij kinderen en jongeren met een beperking en/of een aanvullende behoefte.

Haar site is in het Engels en het is niet de toegankelijkste site, maar als je daar doorheen kunt kijken is het een bron van kennis over gewelddadig gedrag en hoe je daar mee om kunt gaan.

Dr Ross Greene

Als je al wat meer over PDA hebt gelezen ben je hem vast al tegen gekomen. Dr Ross Greene. Hij is de schrijver van het boek Het Explosieve kind. Een boek waar in duidelijke stappen beschreven wordt hoe je kunt om gaan met een agressief kind.

Wat veel mensen niet weten is dat hij ook de drijvende kracht is achter de website Lives in the balance. Een schitterende site met een schat aan informatie. Wat ik vooral leuk vind, is dat er allemaal filmpjes op staan waarin hij zelf de methodiek uit legt. Dus als je niet zo een lezer bent, maar je verstaat wel goed Engels, dan kun je het door Dr Ross zelf uit laten leggen.

PDA en agressie

Dit is mijn eerste poging om PDA en agressie bespreekbaar te maken. Door het delen van de bronnen waar ik gebruik van maak, hoop ik kennis en steun te geven aan iedereen die met fysieke agressie te maken heeft.

Als je erover wilt praten kun je terecht bij de maakster van de site Het Autonome kind. Zij heeft als ouder ervaring met PDA en agressie en bij mij. Ik heb als kind te maken gehad met PDA en agressie. Verder kun je natuurlijk terecht in onze facebookgroepen en op onze Discord chatserver De PDA Plek.

Help me ploeteren! 
Het kost je geen cent, alleen wat moeite.Boeken

Bronnen:
Toepasbaarheid van geweldloos verzet en nieuwe autoriteit bij ouders van jongvolwassen kinderen met autisme


PDA autisme en verbale agressie

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *