Hoe maak ik bewindvoering in orde?

PDA-autisme en bewindvoering

Het komt regelmatig voor dat het volwassen PDA-ers niet lukt om hun financiën op de rails te krijgen of te houden. Hoe dit komt, kun je lezen in de blog: PDA-autisme en geld. Bewindvoering kan dan een oplossing zijn.

Wat je moet weten over bewindvoering

Als iemand van 18 jaar of ouder het niet lukt om de geldzaken op de rails te houden is er een mogelijkheid om bewindvoering aan te vragen. Er zijn professionele bewindvoerders die er hun werk van hebben gemaakt om de geldzaken van anderen te regelen. Maar een familielid, vriend of kennis kan ook bewindvoerder worden.

 Als ouder of familielid kun je bewind aanvragen voor iemand. Je kunt ook bewindvoering aanvragen voor jezelf. Als je het zelf aanvraagt, zal de rechter er makkelijker in mee gaan. Ik heb het samen met mijn dochter gedaan. Zij als aanvrager en ik als bewindvoerder. Houdt er wel rekening mee dat alle familieleden het er mee eens moeten zijn. Dus vader, moeder en broers en zussen die boven de 18 zijn, maar ook een partner en kinderen als die er zijn.

Als je een professionele bewindvoerder inschakelt, zal die een groot gedeelte van de aanvraag regelen. Maar je kunt het ook zelf doen. Het kost wel wat tijd en moeite, maar als je het eenmaal geregeld hebt, loopt het vaak vanzelf en geeft het rust en duidelijkheid.

Hoe maak je bewindvoering in orde?

Voordat je aan een bewind aanvraag begint, is het belangrijk om een aantal dingen vast duidelijk te hebben.

  • Wie wordt de bewindvoerder? Is die bereid alle informatie door te nemen?
  • Kan en wil degene waar het om gaat zelf de bewindvoering aanvragen? Zo niet wie gaat het dan doen?
  • Is er een diagnose die meegestuurd kan worden bij de aanvraag?
  • Is de rest van de familie het er mee eens? Denk aan partner, volwassen kinderen, ouders en volwassen broers of zussen.
  • Is er een financieel overzicht? Dus een overzicht met inkomsten, uitgaven en schulden.
  • Zijn de bewindvoerder en degene waar het om gaat bereid om naar de rechtbank te gaan.
  • Wie gaat de kosten van de aanvraag betalen? Dat is op dit moment € 86,-

Als je dit op een rij hebt kun je starten met de aanvraag.

Hoe vraag je bewind aan?

Op de site rechtspraak.nl kun je alle informatie over bewindvoering vinden en ook alles wat je nodig hebt om de aanvraag te doen. Omdat het fijn is om te weten wat je kunt verwachten zet ik hieronder een overzicht.

De formulieren

Je start de aanvraag met een aantal formulieren die ingevuld moeten worden. Het is de bedoeling dat je de formulieren download. Je kunt ze dan op de pc invullen en uitprinten of uitprinten en dan invullen. 

1  Begin met het formulier: Verzoek tot onderbewindstelling en/of instelling van mentorschap. Hierop vul je alle gegevens in van de persoon waar het om gaat, de reden van het bewind en wie de bewindvoerder wordt. Denk er wel om dat dit formulier ook is bedoeld voor het aanvragen van mentorschap dus let goed op welke gedeeltes je moet invullen en welke niet. Als het niet duidelijk is of je hebt vragen over het formulier dan kun je in de toelichting kijken.

Als je een diagnose kunt meesturen van bijv ass of adhd. Dan kun je bij de reden kiezen voor: lichamelijke of geestelijke toestand. Anders kun je kiezen voor financiële verkwisting.

In het formulier wordt ook gevraagd of opname in het bewinds- en curatele register gewenst is. De rechter vraagt dit ook nog een keer. Ik raad aan om daar ja in te vullen. Dan kan elk bedrijf zien dat er sprake is van bewindvoering. Dus ook alle bedrijven waar je achteraf kunt betalen. 

Vul het hele formulier in en onderteken het.

2  Het formulier: Bereidverklaring moet worden ingevuld door de bewindvoerder, zodat de rechter weet dat je bereid bent om te doen wat nodig is en de verantwoordelijkheid daarvoor te dragen. 

Het formulier: Akkoord verklaring moet worden ingevuld door alle belanghebbende. Dat zijn eventuele partner, meerderjarige kinderen, ouders en meerderjarige broers of zussen. Als een van de belanghebbende niet akkoord is, vraag dan of ze hun bezwaar op papier willen zetten zodat je dat mee kan sturen naar de rechter.

Als alle papieren ingevuld en ondertekend zijn stuur je ze naar de rechtbank van jouw regio. 

De aanvraagprocedure

Als de rechtbank de aanvraag heeft ontvangen krijg je een ontvangst bevestiging en als er iets niet in orde is krijg je een brief met de vraag om wat er ontbreekt alsnog binnen 2 weken toe te sturen. Dus als je twijfelt of de aanvraag helemaal in orde is, kun je hem gewoon insturen want hij wordt nog nagekeken voordat hij naar de rechter gaat. Het kan zijn dat de rechtbank aanvullende informatie opvraagt zoals een schulden overzicht. 

Van de bewindvoerder wordt verwacht dat die alle informatie over bewindvoering op de site doorneemt. Zodat die weet welke rechten, plichten en regels er zijn. Dit is best veel informatie, dus neem de tijd om dit goed door te nemen. De rechter vraagt ook of je dat hebt gedaan.

Als de rechtbank genoeg informatie heeft ontvangen krijgen de bewindvoerder en degene waar bewind voor is aangevraagd een oproep van de rechtbank. Je moet dan voor de rechter verschijnen. Die vraagt of het duidelijk is wat bewindvoering inhoud en of je het er mee eens bent. Als het hem duidelijk is dat jullie begrijpen, wat het betekent om bewindvoerder te zijn en onder bewind te staan en er zijn verder geen bezwaren dan kun je binnen twee maanden de beschikking verwachten.

Als het bewind is uitgesproken verwacht de rechtbank dat je binnen drie maanden een boedelbeschrijving in levert. Vergeet niet net als ik de rekeningafschriften toe te voegen. Elk jaar moet je rekening en verantwoording in sturen. Dit is een financieel overzicht en een keer in de vijf jaar moet je een evaluatie indienen. Deze kun je overzichten kun je schriftelijk maar ook digitaal via Mijn Bewind indienen

De beschikking

Zodra je de beschikking binnen hebt begin je de geldzaken gaan regelen. Je kunt naar de bank om een bewindsrekening en een leefgeldrekening in orde te laten maken. Als bewindvoerder beheer je beide rekening en degene die onder bewind staat heeft alleen toegang tot de leefgeldrekening.

Maak een financieel overzicht zodat duidelijk is wat de inkomsten en uitgaven zijn. Het is handig om voor alle terugkerende zaken een automatische incasso in orde te maken. Dan hoef je alleen toezicht te houden en af en toe een aanpassing te doen.

Bij veel banken is het ook mogelijk om via internetbankieren potjes te maken. Dit kan handig zijn als er voor verschillende dingen gespaard moet worden.

De beschikking kun je naar bedrijven sturen zoals Afterpay, Klarna, Bol.com, Wehkamp, enz. Die zullen dan een blokkade zetten op alle persoonlijke gegevens uit de beschikking zodat het niet meer mogelijk is om via deze bedrijven te bestellen.

Heb je nog vragen of kom je er zelf niet uit. Stuur me een bericht of boek een Helpende hand gesprek dan help ik je verder.

Bron:
Rechtspraak.nl

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *