Wat zijn nou precies demands?

Wat zijn nou precies demands?

Ze is boos, boos op de wereld. ‘Waarom moet ik rekening houden met iedereen?’ vraagt ze. ‘Niemand houdt rekening met mij.’ Zo voelt het vaak als PDA-er. We voelen de eisen van alle kanten en veel van ons proberen daar zo goed mogelijk aan te voldoen. Een onmogelijke opdracht want de demands bestoken ons van alle kanten. Voor veel mensen zijn ze niet eens zichtbaar, maar ze maken elke PDA-er het leven zuur. Dus wat zijn nou precies demands?

PDA en demands

Demands zijn eisen die aan ons gesteld worden en elke eis is een inbreuk op de autonomie van een PDA-er. Het probleem is dat het hele leven vol met demands zit en dat is precies wat het leven met PDA zo moeilijk maakt. Daarom wordt er aan geraden om zo min mogelijk eisen te stellen aan PDA-ers. De zogenaamde low demand levensstijl of opvoedingsstijl.

Hierbij kijk je of een demand absoluut noodzakelijk is of dat je hem beter kan laten vallen. Het zogenaamde: ‘Pick your battles’. Is het de strijd waard of niet? Om die keuze te kunnen maken zul je eerst moeten weten wat demands nou precies zijn.

Verschillende soorten demands

Om een goed idee te krijgen van wat allemaal een demand is, verdelen we ze onder in verschillende soorten.

  • Directe demands: Eet je bord leeg, ga naar bed, we vertrekken nu.
  • Subtiele demands: Laten we uit eten gaan, je moet nu echt eens douchen, het is nu tijd om gaan.
  • Zelf opgelegde demands: Ik moet echt iets eten, ik moet echt nu vertrekken, ik wil er zo graag naartoe. Maar ook hobbies, medicijnen nemen, enz.
  • Stille eisen: Ongeschreven regels, een tijdstabel volgen, verplichte familie uitjes en verjaardagen, gedragsregels.
  • Micro-demands: Ga naar bed bestaat uit veel micro-demands: uitkleden, pyama aandoen, tandenpoetsen, naar het toilet gaan, in bed kruipen, enz.

Je bent al een heel eind op weg als je deze demands kunt herkennen. Maar er is nog een hele reeks aan indirecte en interne demands die vaak moeilijker te herkennen zijn.

Indirecte en interne demands

  • Plannen of een planning: Hoe verder van tevoren hoe erger de vermijding, een dagplanning volgen is ook een rij van demands.
  • Onzekerheid: Niet weten hoe of wat is een grote inbreuk op onze autonomie.
  • Tijd: Tijdsdruk of iets op tijd moeten doen is vaak een extra demand boven op demands.
  • Vragen: Op een vraag wordt een antwoord verwacht.
  • Beslissingen of keuzes: De druk dat er een beslissing genomen moet worden
  • Interne demands: Naar de wc moeten, dorst hebben, alles waar het lichaam om vraagt.
  • Complimenten: Om heel veel redenen zoals: verplichting, ongelijkheid, niet weten of we het nogmaals kunnen.
  • Verwachtingen: Alle verwachtingen zowel van onszelf als van anderen, ook als die niet uitgesproken worden, zijn een mega demand voor PDA-ers
  • Overgangen: De eis om te stoppen en ergens anders mee moeten beginnen is vaak onoverkomelijk.
  • De aanwezigheid van andere mensen: Zodra er anderen in de buurt zijn worden we geacht ons op een bepaalde manier te gedragen. Zoals gedag zeggen.
  • Alles wat we zelf willen: De deur uit gaan, evenement bezoeken, contact met vrienden, hobbies, enz.
  • Sensorische eisen: omgaan met omgevingsgeluiden, fel licht, mensen die dicht bij je staan of je aanraken.

Hoe helpt dit?

Vaak wordt er gedacht dat PDA-ers van 0 naar 100 gaan in 2 seconden. Dit is meestal niet het geval. We hebben meestal al een hele batterij van demands verwerkt voor het zover is. Bij elke eis die aan ons gesteld wordt moeten we energie steken in het onderdrukken van onze vecht of vlucht reactie. Dit betekent dat onze energie voorraad leeg loopt en onze stress emmer vol loopt.

Voordat we ontploffen zijn er dus al een hele rij demands aan ons gesteld. Demands die door onze omgeving niet als zodanig herkend worden. Als je wilt helpen om meltdowns en paniekaanvallen te voorkomen is het belangrijk om te weten wat zijn nou precies demands?

Het is dan ook een hele goede oefening om bovenstaande lijsten over te nemen en er voorbeelden uit je eigen omgeving bij te zetten. Zo leer je demands steeds beter herkennen en kun je steeds beter kiezen welke vermeden kunnen worden en welke de energie en stress waard zijn.

Tips

Tenslotte nog wat tips die kunnen helpen. Zoals altijd bij PDA staat vertrouwen bovenaan. Hoe meer vertrouwen, hoe meer ruimte voor onderhandelen en compromis. Wat erg kan helpen om aan belangrijke demands tegemoet te kunnen komen.

Verder is net als bij smart een gedeelde demand een halve demand. Dus probeer samen te werken om te kijken of het dan wel lukt. Ten slotte is er ook nog ‘voor wat, hoort wat’ en dan bedoel ik niet omkopen, maar als ik dit voor jou doe, kun jij dan dat voor mij doen.

Help me ploeteren! 
Bestel via de banner. Het kost je geen cent, alleen wat moeite.Bol Algemeen

Bronnen:
pdasociety.org.uk

Low Demand Parenting by Amanda Diekman
Geen eisen (demands), maar wat dan wel?

Als je geen eisen aan iemand kunt stellen omdat diegene PDA heeft en daarom niet aan demands kan voldoen. Wat doe je dan? Hoe herken je vermijdend gedrag? Wat kun je doen om toch iets gedaan te krijgen? Lees verder…

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *