Fantasie, magie en PDA

PDA-autisme, comfortabel in rollenspel

Zou ik ook een PDA-er zijn vraag ik mijn vriendin, ze grinnikt. ‘Nou’ begin ik ‘Ik herken me wel in enkele kenmerken, maar dat fantasie cosplay stuk zie ik niet zo hoor. Ze kijkt veelbetekenend naar mijn winterjas. Het is een Doctor Who jas.

Hoe zit dat met fantasie, magie en PDA? Ik houd van logica. Alle meningen die ik deel probeer ik altijd te onderbouwen. Als ik een blog schrijf check ik mijn kennis over het onderwerp en zorg ik voor een goede bronvermelding. Ik benader alle onderwerpen rationeel. Toch heb ik een wicca altaar en loop ik in een Doctor Who jas. Waarom dan?

Magisch denken

Omdat ik net als iedereen aan magisch denken doe. Magisch denken is een onderdeel van onze manier van denken. Als ik naar mijn kat kijk schat ik automatisch in wat hij denkt op dat moment. Ik moedig mijn autootje aan als ik tegen de wind in rijd en verscheur geen foto’s van mensen die me lief zijn. Want je weet maar nooit.

Alle kinderen hebben magische gedachten. Het geeft kinderen de ruimte om te experimenteren.  Ze weten nog niet goed hoe de wereld in elkaar steekt en door van alles uit te proberen ontdekken ze hoe de wereld werkt. Deze manier van denken nemen we mee de volwassenheid in. De een wat meer en de ander wat minder. Maar iedereen klopt wel eens iets af of moppert op een apparaat en wie leest er niet af en toe zijn horoscoop.

Magisch denken is niet afhankelijk van hoe slim of rationeel iemand is. Het heeft meer te maken met hoe we als mens in elkaar zitten. Verbanden leggen en patronen herkennen was voor onze voorouders van levensbelang. Weten welke bessen giftig waren, weten dat onweer gevaarlijk is, enz. Als je ooit ziek bent geweest van rode bessen, dan is het logisch dat je alle rode bessen gaat mijden terwijl ze lang niet allemaal giftig zijn.

Magisch denken is dus een onderdeel van ons mens zijn. Iedereen doet het dus ook PDA-ers.

MagieWicca gids. Fantasie, magie en PDA

Magie is van alle tijden en komt overal ter wereld voor in allerlei verschillende vormen. Het is vaak onderverdeeld in goede en slechte magie, ook wel witte en zwarte magie. Je ziet het in superhelden films, sciencefiction series en je leest het in boeken. In onze westerse wereld wordt magie vaak beoefend aan de hand van kruiden en de natuur.

Wicca is een moderne vorm van Hekserij. Het is een natuurreligie waarin men kiest voor een meer spirituele en natuurlijke levensvorm. Er zijn wiccans die dit alleen beoefenen, maar er zijn er ook die aangesloten zijn bij een wicca coven. Een wicca groep die de wetten en leefregels van de religie volgen. Hoeveel mensen in Nederland het wicca geloof aanhangen is niet bekend, maar uit de grote hoeveelheid sites en informatie op het internet blijkt dat er veel belangstelling is.

Onder autisten is er veel belangstelling voor de Japanse cultuur waaronder manga (boeken) en anime (films). Shintoïsme is een van de grootste religies in Japan. Dit is een inheemse godsdienst die al eeuwenoud is. Ze geloven in Kami of natuurgeesten. Deze kunnen bij een bepaalde plek horen, maar ook bij een bepaald object of natuurverschijnsel. Dit zie je ook terug in anime en manga.

Fantasie

Een ander woord voor fantasie is verbeeldingskracht. Als ik online en in boeken zoek naar autisme in combinatie met een van beiden krijg ik iedere keer weer een uitleg dat mensen met autisme geen verbeeldingskracht hebben. Laten we het er maar op houden dat dit een achterhaald idee is. De meeste autisten die ik ken hebben wel degelijk fantasie. En ik ken veel autisten die dol zijn op het fantasiegenre in boeken en films.

Fantasie kan zich uiten in dromen, het is de basis van inspiratie en nieuwe ideeën. Het speelt ook een belangrijke rol in het leervermogen van de mens. Om iets te maken moet je het je eerst kunnen voorstellen.  Een programmeur heeft vaak het hele bouwwerk van het programma in zijn hoofd voordat hij het kan maken. Daar is wel degelijk verbeeldingskracht voor nodig.

Fantasie, magie en PDAAnimecon

In de kenmerken van PDA-autisme wordt fantasie genoemd: Comfortabel in rollenspel, doen-alsof spel en fantasiespel. Dat het genoemd wordt als één van de kenmerken suggereert al dat het een probleem zou zijn. Dat kan, maar dat hoeft niet zo te zijn.

Ik bezoek al jaren anime conventies en spreek daar cosplayers, Lolita’s, Furries, Harajuku fasion liefhebbers enz. Ik bezoek ook fantasy evenementen en spreek daar wiccans, heksen, steampunkers, enz. Er is geen onderzoek naar gedaan, maar ik denk dat een groot gedeelte van deze mensen neurodivers is en dat onder de cosplayers en Furries het aantal autisten hoog is.

Invloed

Wat brengt het ons al die magie en fantasie. Waarom vinden we het zo fijn om te doen alsof we iemand anders zijn.  Dit heeft verschillende redenen. Magie en magisch denken geeft ons het idee dat we invloed hebben. Dat geeft houvast. Rituelen helpen ons om onze angsten onder controle te krijgen. We kunnen iets doen in plaats van het lijdzaam ondergaan.

Mijn jeugd was niet makkelijk, maar toen ik een jaar of 13 was  zag ik de eerste Star Wars film in de bioscoop. Ik maakte kennis met The Force. Dat gaf me houvast en heeft me door veel moeilijke momenten heen geholpen. Ik ben nog steeds dol op alle Star Wars films. Al is The Force nu niet meer zo sterk in mij.

CosplayFantasie, magie en PDA

Veel Furries kunnen in hun fursuit de wereld beter aan. Als je een Furry ziet steek je je armen uit en krijg je een knuffel. Zo maken ze makkelijker contact dan zonder pak, want ze zijn aaibaar en iedereen wil met ze op de foto. Ik ook.

Haarbanden met katten oortjes zijn heel populair. Veel autisten identificeren zich met een dier. De kat is daarbij veruit het populairst. Katten gedragen zich eigenzinnig, maar toch vind iedereen ze lief. Dus als je leven moeilijk is en je omgeving heeft moeite met je gedrag. Dan is het fijn om een tijdje een kat te kunnen zijn en gewoon te spinnen en kopjes te geven.

Cosplay kan meerdere redenen hebben. Je kunt het doen om te kijken hoe het voelt om de persoon te zijn die je uitbeeld. Vaak moet het kostuum dan tot in de kleinste details overeen komen met het origineel. Het kan ook een eerbetoon zijn. Dan laat je door je outfit zien waar je fan van bent. Dan hoeft het niet precies overeen te komen. Als het maar duidelijk is om wie het gaat zodat andere fans het herkennen zodat ze een praatje komen maken.

Escapism is ook een goede reden voor cosplay. Je stapt dan uit je eigen wereld en bent een tijdje heel iemand anders. Dit is een goede manier om weer energie op te doen voor het gewone leven

Dan is er ook nog crossplay dan cosplay je iemand van het andere geslacht. Dit kan helpen als je twijfels hebt over je genderidentiteit, maar kan ook gewoon leuk zijn om een keer te proberen.

Kan het kwaad?

Alles waar te voor staat is niet goed voor je. Nou zijn de meeste PDA-ers dol op alles waar te voor staat. Dus maat houden is ook met magie en rollenspel een lastige. Ik kan niet vertellen waar de grens ligt. Dat is voor iedereen anders. Ik weet wel uit ervaring dat hoe erg de obsessie op dat moment ook is, hij gaat ook wel weer voorbij.

Evenementen

Ik heb deze blog speciaal gemaakt om te kunnen vertellen hoe fijn het is om fantasy-evenementen en animecons te bezoeken. De sfeer is vaak gemoedelijk en het is makkelijk om gelijkgestemden te leren kennen. Heb jij of je tiener belangstelling en kunnen jullie het opbrengen om er heen te gaan dan zou ik het zeker doen.

Als je tiener interesse heeft in anime, manga of Japan bezoek dan een evenement als Tomofair, Nishicon, Abunai of Animecon. Tomofair organiseert Japanse markten door heel Nederland. Google ze even voor een evenement in de buurt of bezoek hun facebook pagina. Hun evenementen zijn vooral heel tiener vriendelijk.

Dutch Comic Con is een groot evenement voor Marvel en DC comics fans. Daar komen ook veel cosplayers en fans. Uiteraard wordt daar ook flink gegamed.

Fantasy evenementen zijn ook door heel Nederland te vinden. Elfia is een bekende en hier in het noorden hebben we Imaginarium Festival. Dat is een van de weinigen hier in het noorden dus iedereen die maar iets met magie, fantasy of cosplay heeft, gaat daar heen.

Conclusie

Fantasie, magie en PDA zijn volgens mij onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is een manier om ontspanning te vinden en een manier om beter met moeilijke dingen om te kunnen gaan. Het helpt om gelijk gestemden te vinden en makkelijker sociaal contact te maken. Niet alle PDA-ers hebben er iets mee, maar degene die dat wel hebben beleven er veel plezier aan.

 

Bronnen:
Psychologiemagazine.nl
Wikipedia-magisch denken
Wikipedia-Wicca

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *