GameChangers en PDA

In gesprek met GameChangers.be

GameChangers.be begeleid jongeren met problematisch gamegedrag. Zij komen natuurlijk ook jongeren tegen die passen binnen het PDA-gedragsprofiel. Daarom zochten ze contact met mij en gingen we in gesprek over PDA.

Wat doet GameChangers.be

Matthias DeWilde en Bavo Vroman zijn de oprichters van GameChangers.be. Ze zijn beide ervaringsdeskundigen en weten wat gamen zo aantrekkelijk maakt. Ze hebben beide zelf uit hun gameverslaving overwonnen en helpen daar nu anderen mee. Wat zo mooi is aan hun aanpak is dat ze ondersteunen in het vinden van een on- en offline balans. Ze werken dus samen met de gamer en de omgeving om het gamen naar plezierige proporties terug te brengen.

Ik heb gesproken met Matthias. Hij was oprecht geïnteresseerd in wat PDA precies is. Hij vroeg zich af welk gedeelte van hun aanpak daar wel bruikbaar bij is en wat er anders kan. Voor het gesprek heb ik het boek Game over van Matthias gelezen om een beeld te krijgen van hun aanpak.

Het boek Game over

In zijn boek verteld Matthias eerlijk over zijn eigen gameverslaving en hoe hij daar mee om heeft leren gaan. Dat maakt het boek heel prettig om te lezen. Hij legt uit hoe een gameverslaving ontstaat en hoe je daarmee in een vicieuze cirkel terechtkomt.Het boek Game over van Matthias Dewilde

Wat het boek en de methode die daarin beschreven staat ook geschikt maakt bij Pathological Demand Avoidance is dat Matthias in gaat op wat je als ouder wel en niet kan veranderen. Plus dat hij antwoord geeft op de vraag: ‘Kan iemand geholpen worden als hij of zij zelf niet geholpen wil worden?’ Geen hulp willen is iets wat veel voorkomt bij PDA-ers.

In het boek wordt uitgebreid ingegaan op het belang van verbinding. Met praktische tips hoe je die verbinding tot stand brengt. Alleen dat is al een reden om het boek te kopen. Daarnaast wordt er uitgelegd hoe steun biedt om het offline leven weer op te pakken. Hoe je werkt aan het opbouwen van zelfvertrouwen. Dit alles met goed onderbouwde uitleg en voorbeelden uit de praktijk.

Het enige stuk uit het boek waar je voorzichtig mee moet omgaan bij PDA is het hoofdstuk ‘Bepaal de spelregels’. Waar je in sommige gevallen een harde grens kan trekken is het bij andere gevallen beter om de weg van onderhandelingen te kiezen. We zeggen bij PDA ‘Pick your battles’ dus maak daar een verstandige keuze in. Want strijd kan ook de zorgvuldig opgebouwde verbinding vernietigen bij een PDA-er en dan ben je nog verder van huis. Probeer de spelregels zo veel mogelijk door samenwerking en onderhandeling vast te stellen.

Met dit in je achterhoofd kun je bij PDA absoluut je voordeel doen met Het boek Game over, ook als er geen sprake is van een gameverslaving.

Het gesprek

Het hele gesprek en de transcriptie daarvan kun je vinden op de site van GameChangers.be en de video ook via YouTube.

Het boek kun je bestellen via Bol

Het was een superleuk gesprek en heel fijn om te merken dat dat ze bij GameChangers zo open staan voor alles kennis van PDA. Uiteraard ik neem ze ook op in de lijst van PDA-vriendelijke hulpverlening.

Help me ploeteren! 
Bestel via de banner. Het kost je geen cent, alleen wat moeite.Bol AlgemeenBol AlgemeenBoeken

Waarom autistische adolescente jongens gamen?
Tot mijn grote plezier kom ik een recent onderzoek tegen over gamende autistische jongeren. Het is een klein onderzoek en het is zeker geen perfect onderzoek. Maar het heeft een totaal andere insteek dan onderzoeken over autisme dan tot nu toe. Het geeft antwoord op de vraag: ‘Waarom autistische adolescente jongens gamen?’ Lees verder….

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *