Het autonome kind boekreview

Het autonome kind boekreview

Wat voelde ik me vereerd dat ik het voorwoord van het boek ‘Het autonome kind’ van Esther Wijngaards mocht schrijven. Het eerste boek over PDA in het Nederlands. Door mij als PDA-er te laten meelezen stelde Esther zich heel kwetsbaar op, maar juist daardoor is het zo een waardevol boek geworden. Wordt dit een objectieve review ? Nee dus. Is dat erg? Ik vind van niet…

Titel: Het autonome kind: Pathological Demand Avoidance bepaald de route
Auteur: Esther Wijngaards
Uitgever: hetautonomekind.nl
Jaar: 2024
Aantal pagina’s: 96
Genre: Autobiografisch

Samenvatting

De dochter van Esther heeft de diagnose autisme met een PDA-profiel. Dit zorgt voor een heftige gezinssituatie waarin Esther verschrikkelijk haar best doet om in contact te blijven met haar dochter. Niet alleen is dat uiterst moeilijk, maar ook het onbegrip uit de omgeving zorgt voor veel frustratie. Esther is hier, soms op het pijnlijke af, open over.

Ze neemt je in Het autonome kind mee haar leven in. Legt uit wat PDA-autisme is en gebruikt voorbeelden uit haar eigen leven om duidelijk te maken welke impact dit heeft. Ze vertelt uitgebreid hoe het PDA-brein werkt en hoe de doorsnee opvoeding daarbij niet werkt.

Er worden een groot aantal onderwerpen besproken. Niet alleen de ontwikkeling van de dochter van Esther, maar ook de mentale gezondheid haarzelf als moeder. De reacties van de omgeving en de omgang met professionele instanties. Verder gaat ze o.a. in op meltdowns, agressie, opvoeding en verlies. Kortom, ze laat geen onderwerp met betrekking tot PDA ongemoeid.

Conclusie

Het autonome kind is een heel waardevol boek. Vooral omdat het zo open en eerlijk geschreven is. Het is een boek wat veel ouders die kinderen hebben met PDA in een ruk uit zullen lezen. Het is heel fijn om te lezen dat er meer ouders zijn als jij, die worstelen met dezelfde problemen. Maar ook voor hulpverleners is dit boek bruikbaar. Het vertelt wat PDA is en laat zien wat de impact is op het leven van de andere gezinsleden.

Hopelijk draagt dit boek bij aan het herkennen en erkennen van PDA.  Het geeft ouders, verzorgers en hulpverleners inzicht in wat wel en niet werkt. Zoals Esther zelf zegt: ‘Ik hoop zo herkenning te bieden en bij te dragen aan de verspreiding van kennis en ervaring over dit nog onbekende profiel.

Je vind het boek op de website Het autonome kind. Je kunt het daar gratis lezen.

Help me ploeteren! 
Koop je een boek? Doe het via de banner.Bol AlgemeenBol Algemeen

Boekreviews

Er zijn meerdere boeken geschreven over PDA-autisme. Met mijn boekreviews help ik je te kiezen wat de moeite van het lezen waard is.

 

 

 

 

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *