PDA-autisme en beïnvloeding

PDA-autisme en beïnvloeding

'Zijn kinderen met PDA-autisme makkelijker te beïnvloeden dan kinderen zonder?' vraagt een moeder mij. Er volgt een explosie aan gedachtes in mijn hoofd want het antwoord op deze vraag is niet makkelijk. Het is namelijk een tegenstelling. Tijd om eens beter te kijken naar PDA-autisme en beïnvloeding.

Wat is beinvloeding?

Beinvloeding is het invloed uitoefenen op iemand om diegene te laten veranderen van een gedachte, houding of mening tegenover iets of te motiveren tot een bepaalde actie. Als je even zoekt via Google dan komen er allerlei manieren tevoorschijn waarop je dat kan doen.

Veel van deze vormen van gedragsbeïnvloeding zullen bij PDA-ers een vlucht/vecht reactie oproepen. We voelen vaak heel snel aan dat iemand ons in een bepaalde richting probeert te sturen. Dit triggert ons waardoor het averechts werkt.

Toch worden we beïnvloed

Het grappige is dat we toch heel gevoelig kunnen zijn voor bepaalde invloeden. Zet me naast mijn PDA-collega en iedereen wordt helemaal gek van ons. We ruien elkaar op en worden dan steeds drukker en luidruchtiger. En zelfs een PDA-er als ik, die bovenop haar centjes zit, laat zich verleiden om meer opslagruimte te kopen in het Pokemonspel.

Ik hoor ook regelmatig van ouders dat PDA-ers worden beïnvloed door vrienden of klasgenoten. Wat soms leidt tot gevaarlijk gedrag. Terwijl het de ouders zelf maar niet lukt om het gedrag van hun PDA-er te beïnvloeden.

PDA-autisme en beïnvloeding

Hoe zit dat nou eigenlijk? Kun je wel of niet invloed op ons uitoefenen en hoe werkt dat dan? Wij PDA-ers zijn net als andere mensen gevoelig voor de invloed van alles om ons heen. Het probleem is dat het bij ons een vecht/vlucht reactie kan triggeren. Dus is het nooit zeker of iets gaat werken. Als mijn dochter rustig is en lekker in haar vel zit kan ik haar met voorzichtige sturing best de goede kant op krijgen. Maar het kan ook zijn dat het explodeert in mijn gezicht en ik niets meer van haar gedaan krijg.

Beide keren weet ze dat ik haar probeer te sturen en we benoemen dat ook. Ik leg het hoe en waarom uit, wat de bedoeling is, enz. Toch is de uitkomst altijd onzeker. PDA-autisme blijft een neurologisch probleem dus de uitkomst is altijd afhankelijk van de reactie van ons brein.

Als het niet wil lukken

Soms is ons brein zo beurs dat er een soort blauwe plek ontstaat. We worden dan door alles getriggerd. Hoe harder je ons dan probeert te beïnvloeden hoe beurser ons brein wordt. De enige manier om dan weer wat invloed te krijgen is door de blauwe plek te laten helen. Dus rust en zo min mogelijk sturing. Als ons brein weer helemaal tot rust is gekomen is het makkelijker om onze trigger te omzeilen en komt er weer ruimte om mee te werken.

Maar waarom worden we dan wel beïnvloed door bijv. verkooptechnieken, ingame en online of door vrienden. Het is vaak moeilijk te begrijpen waarom we wel gevoelig zijn voor die invloeden. Dit zijn dingen die al voorbij onze trigger zijn en inspelen op onze verzamelwoede of onze gevoeligheid voor verslaving. Het heeft dus een heel ander effect op ons brein dan dat iemand ons rechtstreeks probeert te beïnvloeden.

Conclusie

PDA-ers zijn wel te beïnvloeden. Hoe we daar op reageren is afhankelijk van een aantal dingen. Hoe goed we in ons vel zitten, of de invloed iets is wat bij ons aansluit en onze trigger omzeilt of dat het juist onze trigger af laat gaan zoals dingen die onze autonomie bedreigen.

Dit maakt het een dubbel verhaal waarbij we aan de ene kant kwetsbaar zijn voor beïnvloeding door dingen die niet goed voor ons zijn. En we aan de andere kant ons niet laten beïnvloeden door anderen die het juist heel goed met ons voor hebben. Ik hoop dat door deze tegenstelling bij PDA-autisme en beïnvloeding te benoemen, het wat duidelijker is geworden.

Help me ploeteren! Het kost je geen cent, alleen wat moeite.

Bronnen:
Alles wat je wilt weten over gedragsbeïnvloeding: psychologie, interventies, voorbeelden en toepassingen
Communicatierijk.nl

PDA-autisme en verslaving

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *