PDA en opvoeden, zet het raam maar open!

PDA en opvoeden

Als ouder van een kind met PDA kom je jezelf keihard tegen. Alles wat je ooit hebt geleerd over opvoeden kan het raam uit, want PDA en opvoeden, dat is een hele uitdaging. Alle ideeën die je hebt over hiërarchie worden op de proef gesteld. Net als je beeld over woninginrichting, gezond eten en passende kleding.

Straf en beloning

We leven in een maatschappij die grotendeels gebaseerd is op straf en beloning. Doe je iets fout dan word je gestraft. Bijvoorbeeld met een boze blik, een nare opmerking of een laag cijfer. Doe je iets goed dan wordt je beloond. Bijvoorbeeld met een compliment of een goed cijfer. Dit is zo verweven in onze cultuur, en dus ook in de opvoeding van onze kinderen, dat we het moeilijk vinden om het anders aan te pakken. Vaak weten we ook gewoon niet hoe we het anders zouden moeten doen.

Toch moet het anders als je een kind met PDA hebt. Je komt dan voor de immense uitdaging te staan dat traditionele opvoedmethodes leiden tot een slagveld. Dit betekent dat je de hele aanpak moet veranderen. En daarvoor moet je te rade gaan bij jezelf. Je afkeren van het maatschappelijk geaccepteerde idee van straffen en belonen. Op zoek gaan naar andere methodes om te kijken of dat wel werkt. Dit betekent dat je een hele nieuwe manier moet aanleren. Dat opvoeden meer begeleiden wordt. Dat je de eerste impulsen moet leren beheersen.

Leren loslaten

Je moet leren los te laten wat jij denkt dat het beste voor je kind is. Leren dat een pizza beter is dan helemaal niet eten en dat broccoli hem gewoon nooit gaat worden. Dat een kamer waar je de vloer kan zien al een hele vooruitgang is en dat die kamer nooit aan jouw idee van opgeruimd zal voldoen. Dat tandenpoetsen soms wel lukt, maar soms ook gewoon niet. Dat je kind nooit in het plaatje zal passen wat de maatschappij heeft van de doorsnee mens.

Je moet diep in jezelf graven en op zoek gaan naar je eigen vooroordelen en stereotypes. Zodat je die los kunt laten. Want we hebben allemaal stereotypes in ons hoofd. Over hoe je je hoort te gedragen, hoe je eruit hoort te zien, welke kleding passend is voor welke gelegenheid, enz. Die kunnen ook allemaal het raam uit.

Afkeuring

Daarnaast krijgen we te maken met een omgeving die vol blijft zitten met stereotype ideeën en dus vol afkeuring op ons reageert. Steeds weer moeten we ons verdedigen. Uitleggen dat dit echt de beste manier is en dat alle traditionele manieren niet werken. Familie die geen begrip hebben voor jouw manier van omgaan met je kind. Hulpverleners die niet verder kunnen kijken dan hun leerboek en soms zelfs de schuld bij jou proberen te leggen.

Waarvoor?

Dit is veel, heel veel wat je als ouder van een PDA-kind op je bord krijgt. Dit vergt het uiterste van je. Hiervoor moet je alles inzetten wat je hebt en soms nog meer. En waarvoor? Nou, het levert je ook veel op.

Je leert verder kijken dan je neus lang is. Je leert de autonomie van anderen respecteren. Je leert dat je niet alles in de hand hoeft te hebben en dat je niet overal invloed op hebt. Je leert omgaan met hele complexe situaties. Je leert creatieve oplossingen verzinnen. Daarnaast levert het je meer rust op in huis en een kind waar het steeds beter mee gaat.

Je zult altijd een streepje voor hebben op anderen omdat jij je hebt leren aanpassen aan een hele complexe situatie. Je bent bij jezelf te rade gegaan en je bent veranderd, je hebt je aangepast aan de situatie. Je kunt je eigen mening opzij zetten om je kind beter te kunnen helpen. Je hebt geleerd om respectvol met je eigenzinnige kind om te gaan. Iets wat meer mensen zouden moeten doen.

Help me ploeteren! 
Het kost je geen cent, alleen wat moeite.Boeken

Bronnen:
PDABelgieNederland.com
Boek: Het explosieve kind van Ross Green

PDA-autisme 10 tips voor ouders

Tijdens de PDA Space Summit 2022 gaf Yvonne Newbold een top 10 tips voor PDA-ouders. Ik geef je hier een kort overzicht van haar webinar. Yvonne heeft drie kinderen. Ze schrijft en spreekt gepassioneerd over alles wat het leven voor kinderen en volwassenen met een neurologische aandoening of handicap beter kan maken. Ze doet dit … Lees verder

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *