De PDA Space Summit 2022

De PDA Space Summit 2022

De PDA Space Summit 2022 is een verzameling van webinars voor en door mensen met PDA-autisme. Je kunt daar een gratis weekend pas voor krijgen en daar heb ik dankbaar gebruik van gemaakt.

Veel kennis

Ik heb vanmorgen nog snel twee webinars meegepikt voor de gratis toegang werd gesloten. Het is me gelukt om ongeveer de helft van de webinars te volgen en ben nu helemaal op. Want het is heel veel kennis die in korte tijd gedeeld wordt. Maar het was het absoluut waard. Ik heb een map vol met aantekeningen en een hoofd vol inspiratie. Komende tijd ga ik al deze opgedane kennis met jullie delen.

Highlights

Hoewel alle webinars die ik heb gevolgd interessant waren en ik van allemaal iets heb geleerd waren er een paar hele bijzondere. Zoals die van Sally Cat. Ze heeft een schitterende animatie gemaakt over geïnternaliseerde PDA. Een briljante uitleg waarvan ik hoop dat hij op een dag openbaar wordt zodat hij gedeeld kan worden.

Tigger Pritchard hield een hartstochtelijk pleidooi over het dichten van de kloof tussen ouders, advocates (voorvechters) en professionals als het over PDA gaat. Iets waar wij bijna allemaal tegen aan lopen. Het dichten van die kloof is nodig om de juiste hulp te krijgen. Tigger gaf een aantal praktische bruikbare tips, die ik natuurlijk allemaal in mijn aantekeningen heb staan.

Welke er ook uitsprong was de enthousiaste uitleg van Ex-leraar Dan Clark over MindJam. Hij heeft deze organisatie opgezet om begeleiding te geven aan kinderen die lijden aan angst, stress en sociale problemen. Dit doen ze door middel van gamen. Ze bereiken via games kinderen die hun kamer of huis niet meer uitkomen. Zo kan hij ze in hun wereld op een positieve en drempelvrije manier helpen.

Als laatste wil ik graag het webinar van Dr Ross Green noemen. De schrijver van Het Explosieve Kind. Naast dat het gaaf is om hem een keer live te zien.  Was het onbetaalbaar om hem iedere keer weer te horen herhalen: 'Kids do well if the can. If they don't do well they have lagging skills and unsolved problems. Hij gaf een goede wetenschappelijk onderbouwde uitleg waarom traditionele opvoedmethodes niet werken en achterhaald zijn. Je kunt meer informatie vinden via de website Lives in the balance

Komende weken ga ik alle aantekeningen van de webinars verwerken. Om zo via mijn blogs, alles wat ik geleerd heb aan jullie door te geven.

Rode draad

Wat me opviel was dat er een duidelijk rode draad door bijna alle webinars liep. Een boodschap die bijna elke deelnemer probeerde over te brengen. De belangrijkste boodschap van de PDA Space Summit 2022. Die wil ik graag aan jullie doorgeven.

Als je iemand met PDA wil helpen, je kind, je client of een familielid. Leer ze kennen. Verdiep je in waar ze tegenaan lopen, observeer. Ga naast ze staan en kijk mee. Zoek uit waar ze energie van krijgen en waar hun energie wegloopt. Waarom ze niet aan je verwachtingen kunnen voldoen. Welke skills ze missen. Verdiep je in wat ze leuk vinden. Doe dingen samen. Zoek verbinding en kweek vertrouwen. Pas dan kun je echt helpen.

Dit betekent veel energie stoppen in de relatie. Energie die er niet altijd is. Probeer het daarom niet allemaal tegelijk te doen. Neem kleine stapjes. Alle beetjes helpen. De relatie wordt bij elke stap een beetje beter tot er op een dag echt verbinding is en het leven met PDA wat makkelijker wordt.

Help me ploeteren! Het kost je geen cent, alleen wat moeite.

Boekreview: Het explosieve kind

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *