Makkelijke kleding

Makkelijke kleding

Wij hadden geluk, mijn dochter is opgegroeid in het gabbertijdperk. Ze kan nog steeds ‘hakkuh’. Dus kleding was gelukkig niet zo een probleem. Een joggingbroek met een shirt of sweater was prima. Dat zit comfortabel en is makkelijk om aan te trekken. 

Opstartproblemen

Want ook bij ons was opstarten een probleem. Nog steeds trouwens. Alleen het wakker worden was al minstens drie keer roepen en flink wat aanmoediging voor nodig. Als er dan eindelijk beweging in kwam, ging dat tergend langzaam. Als moeder van een PDA-kind weet je dat je absoluut niet moet proberen te haasten. Elke poging tot haasten levert flink wat stress en weerstand op. En dan duurt alles alleen maar nog langer. Daarom was op het laatste moment opstaan geen optie, want er was minimaal een uur opstart tijd nodig. Dus makkelijke kleding was een must. Eerst omdat ik mijn dochter dan snel, en zonder al te veel ongemak, in een broek en shirt kon hijsen. En later omdat ze het dan zelf kon zonder met knopen en ritsen te hoeven prutsen. Een groot voordeel van deze kledingstijl is dat het ook comfortabele kleding is. Zeker als je alle labels eruit haalt zodat niets meer kan prikken of kriebelen. 

Schoenen

Dan waren er natuurlijk ook nog schoenen. Jaren heb ik schoenen met een klittenband-sluiting voor haar gekocht want veters strikken zat er gewoon niet in. Maanden hebben we geoefend voor dat stomme veterstrik-diploma, maar ze maakte geen enkele kans. Dus hielden we het op sneakers met klittenband. Die bevielen ons allebei prima.

Ik kreeg flink wat commentaar vanuit school dat ik haar altijd schoenen zonder veters liet dragen. Steeds weer probeerde ik uit te leggen dat er gewoon geen tijd en ruimte was om haar zulke dingen te leren. Dat alle tijd opging aan de dag doorkomen. Aan dingen als opstaan, eten, wassen, tandenpoetsen, enz. Ik herinner me dat ik ooit aan iemand probeerde uit te leggen dat hun kind vanzelf een aantal vaardigheden leerde, maar dat ik dat mijn dochter allemaal moest leren. En dat kost veel, heel veel tijd. Dus alle short-cuts die ik kon vinden gebruikte ik. 

Kleren maken contact

En nu? Nu heeft ze nog steeds een grote voorliefde voor makkelijke kleding zoals joggingbroeken. Maar net als zij hebben die zich ook verder ontwikkeld. Dus draagt ze nu goed zittende joggingbroeken met prachtige afbeeldingen van anime-figuren uit Japanse tekenfilms erop. Ook haar shirts en sweaters zijn voorzien van deze vaak kleurige en zwierige figuren. Dit maakt haar niet alleen kleurrijk maar ook herkenbaar voor andere anime fans. Dit levert haar niet alleen sociaal contact maar ook vriendschappen op. Bij al die kleurrijke kleding horen ook kleurrijke schoenen. Ze draagt nu altijd All Stars. Met veters, die ze netjes zelf dicht strikt.

Help me ploeteren! Het kost je geen cent, alleen wat moeite.Boeken

PDA en opvoeden, zet het raam maar open!

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *