Meppen

Verboden te slaan

Zodra haar broertje begon te kruipen begon het slaan. Zodra hij in de buurt van zijn zus kwam, begon ze te meppen. En niet zo zuinig ook. Ze bleef keihard slaan to haar broertje afdroop. Wat we ook probeerde, boos worden, belonen, begeleiden, omkopen, niets hielp. De enige manier om er mee om te gaan was ze apart houden. Helaas lukte dat in de praktijk niet altijd. Het dreef ons tot wanhoop.

Wegafzetting

Mijn dochter ging toen naar een speciale school voor autistisch kinderen. Daar werden vaak voorlichtingsavonden gehouden waar wij trouw naar toe gingen want alle hulp was welkom. Helaas wist daar ook niemand een oplossing voor het gemep van mijn dochter.

Toen we na een voorlichtingsavond op weg naar huis waren kwamen we langs een wegafzetting. Het was een oerwoud van verkeersborden waar wij amper uit op konden maken wat nou de bedoeling was. 'Wat jammer dat Troel er niet bij is' zei ik tegen haar vader. 'Al die verkeersborden had ze prachtig gevonden.' Verkeersborden vond ze geweldig. Ze kende ze allemaal en wist precies wat ze betekenden.

Verkeersbord

Een verkeersbord!! Dat was de oplossing. Ik vroeg haar vader, die bijna alles maken kan, of hij een verkeersbord wilde maken. Eentje met een rode rand en een wit vlak in het midden met een zwarte hand erop.

Toen haar vader binnenkwam met het verkeersbord begon ze gelijk te protesteren. 'Die hoef ik niet hoor' zei ze. 'Doe die maar weg'.
'Wat betekent het bord dan?' Ā vroeg ik haar.
'Verboden te slaan.' zei ze gelijk.

Het bord heeft jaren op onze schoorsteen gestaan. Ze sloeg haar broertje niet meer. Ik vermoed dat ze hem af en toe wel eens kneep of misschien een schop gaf, maar het systematische meppen was afgelopen.

Ze zijn nu allebei volwassen en kunnen het prima vinden. Geen van beide heeft nadelige gevolgen ondervonden van het verkeersbord šŸ˜‰

Help me ploeteren! 
Het kost je geen cent, alleen wat moeite.Boeken

PDA en opvoeden, zet het raam maar open!

Deel dit bericht:
Myneke

Auteur: Myneke

Myneke (zij/haar) Boekenwurm, sokkenbreidster, PDA-ma en blogger over autisme met een PDA profiel.

2 gedachten aan “Meppen”

  1. hoe leuk om dit te lezen.
    dus dat meppen van een zusje is niet alleen bij ons…
    alleen, hier is er geen fascinatie voor verkeersborden,
    we zullen andere creatieve oplossingen dienen te vinden*

    1. Hey Hilde, dat meppen is echt niet alleen bij jullie. Het komt niet alleen vaker voor het is ook heel hardnekkig. Maar met creativiteit kun je een heel eind komen šŸ˜‰

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *